Foto: Shutterstock / JarTee / Barnevakten.

Tiktok innfører folkesjekk av fakta

Snart vil du på Tiktok kunne legge igjen fotnoter på videoer som du mener er misvisende.

Først ut er Tiktok-brukerne i USA. Alle som er over 18 år og har rent Tiktok-rulleblad, kan søke om å bli fotnotebidragsyter. Det betyr at man får anledning til å legge igjen en kommentar etter videoer som man mener er misvisende, har faktafeil eller mangler viktige opplysninger.

Tiktok hermer her etter Meta som droppet profesjonelle faktasjekkere da Trump kom til makten i starten av 2025. Meta innførte da alternativet som kalles community notes, etter en modell fra X. Det betyr at det er brukerne selv som er faktasjekkere.

Når kranglefanter er enige, da er det kanskje sant

«Footnotes» i Tiktok vil bruke samme type rigg og la folk som vanligvis er uenige, søke enighet i fotnotene.

Tiktoks overvåking av brukerne betyr at Tiktok vet hvilke synspunkter den enkelte bruker står for. Overvåkingen brukes så til å finne mange folk som pleier å ha «motsatte» synspunkter, det er slike brukere som kan legge igjen fotnotekommentarer. Ideen er at dersom to personer som pleier å være uenige, blir enige om fakta i en fotnote, styrker det sjansen for at deres felles enighet er sann.

Folk som pleier å ha ulike synspunkter, kan så stemme på fotnoter, slik øker sannsynligheten for at fotnoten blir en nyttig korreksjon til videoen som er blitt delt.

En fordel med et slikt system er at det kan komme en raskere korreksjon enn hva en profesjonell faktasjekker kan komme med. Ulempen er at myter som er akseptert av folk flest, kanskje ikke blir avslørt, men derimot blir befestet, fordi det er flertallet som vinner «sannheten». Det er også en viss risiko for manipulering dersom mange rotter seg sammen for å stemme.

Det er viktig å huske at det at folk er enige, er ikke det samme som at det er fakta.

Ikke alle fotnoter vil bli vist

Tiktok skriver at det bare de fotnotene som Tiktok mener er til hjelp, som vil bli vist: «Only footnotes that meet the threshold for «helpful» will be visible to the community.» En viss redaksjonell styring fra Tiktok vil det altså være. Her bør Tiktok være superåpen om hva som menes med helpful.

Vil du bli en fotnote-terapeut?

For å kunne legge igjen fotnoter må du være over 18 år, ha brukt appen i over et halvt år og ikke ha noen nylige brudd på appens regler for oppførsel. Inntil videre er det kun brukere i USA som kan bli fotonotebidragsyter.

– Vi ber Tiktok om å innføre alderskontroll på brukerne sine før de innfører denne funksjonen i Norge. Bare ved reell alderskontroll vil Tiktok vite om brukerne er over 18 år og med rett til å legge inn kommentarer, sier Leif Gunnar Vestbøstad Vik som er daglig leder i Barnevakten (bildet over).

Tiktok skriver for øvrig at selskapet vil merke innhold som ikke kan verifiseres og at appen vil fortsette samarbeidet med over 20 faktasjekkorganisasjoner.

(Hovedbilde øverst: Shutterstock / JarTee / Barnevakten.)

Les også