Foto: Shutterstock / Silvia Moraleja. Bildet viser to gutter som går over et fotgjengerfelt samtidig som de er dypt opptatt av telefonskjermene sine.

Startside: Barn og mobiltelefon

Her har vi samlet en del tips og råd om barn og telefoner.

Med Barnevaktens tips er det lettere å huske alt som bør gjøres når du gir barnet en telefon. Sett over en kopp te, så følger vi deg trinn for trinn.

1) Når kan eller bør barn få mobil?

Vi kommer ikke med noen fasit i dette spørsmålet, for hver familie har ulike behov i den situasjonen de står i og hvor de bor. Hvert barn er også forskjellig.

Men tenk gjerne gjennom hva behovene egentlig er. Er det behov for å ha kontakt med barnet som er avgjørende, kan det kanskje holde med  telefon som ikke kobles opp mot internett? Eller kanskje det holder med en barneklokke som kan ringe noen få mottakere.

Våren 2025 sprer det seg en trend blant foreldre om å vente med smarttelefon til barnet enten er ferdig med barneskolen eller fyller 13 år. Dette gjelder telefoner med tilgang til internett. Lenge har problemet vært at det er vanskelig å være de få barna som ikke har smarttelefon når resten av klassen har fått slike telefoner. Derfor er den begynnende trenden at FAU på skolene tar inititaiv til enten veiledere eller klasseavtaler der så mange som mulig av foreldrene venter med å gi barnet smarttelefon.

Les også: Når bør barn få mobil?

2) Klokke, dumtelefon eller smarttelefon?

I stedet for telefon, kan du gi barnet en klokke som du kan ringe til, eller du kan gi barnet en «dumtelefon» som ikke har tilgang til internett. Det spørs hvilke behov dere har.

Husk at en del klokker som kan festes rundt håndleddet, kan ha kontakt med internett. Er du ute etter en barneklokke med ringefunksjon, så sørg for at det netopp er en barneklokke, altså at den ikke kan gå ut på internett.

3) Hva slags smarttelefon?

Ok, kanskje du har kommet til at du skal gi barnet en smarttelefon som har tilgang til internett. Her er noen tips:

  • Ikke velg den nyeste og dyreste telefonen. Det kan være kaotisk og fysisk i fritidsaktivitetene, telefonen kan bli ødelagt.
  • Vurder om du skal kjøpe brukt telefon.
  • Kjøp et godt etui og en skjermbeskytter.
4) Hva slags abonnement?

Tilbudene fra teleoperatørene skifter hele tiden. Sjekk om de tilbyr barneabonnement med noen trygghetsfordeler.

5) Foreldreinnstillinger i telefoner og nettbrett

Det store skillet går mellom å gi barnet tilgang til internett eller ikke.  Med en gang du gir barnet tilgang til internett, har du åpnet opp for både negativ og positiv påvirkning fra resten av verden, du har også åpnet opp for svindel og mye annet som ditt barn kanskje ikke er moden nok til å håndtere.

Hvis du vet med deg selv at du ikke kommer til å orke å sette deg inn i alle foreldreinnstillingene i telefonen og i alle appene, så kan du utsette innkjøpet av smarttelefon til barnet.

Her er foreldreinnstillingene:

Sjekk om du kan se opptak av webinar med tips her.

6) Sosiale medier eller ikke?

I skrivende stund (mars 2025) sier vilkårene til sosiale medier at det er aldersgrense 13 år. Regjeringen har planlagt en lovpålagt høyere aldersgrense som i tilfelle vil trumfe vilkårsalderen. Men enn så lenge er det 13 år som gjelder.

Mange foreldre bryter app-vilkårene og gir barna sosiale medier langt under aldersgrensen, for at deres eget barn ikke skal være utenfor informasjonsstrømmen i klassen. Presset er stort. Dette kan være i ferd med å snu i løpet av 2025 fordi klasseavtalene er ferd med å spre seg (se punkt 1 over).

Dersom du lar barn yngre enn 13 år bruke sosiale medier, som barnet altså ikke har lov til juridisk sett, bør du aktivt gå gjennom innstillingene slik at appen blir tryggere å bruke.

7) Kjøregler på nettet

Så bør du snakke med barnet om hvordan oppføre seg på nettet.

  • Hvilke nettsider er ok å besøke?
  • Hvilke apper kan barnet laste ned?
  • Hvordan oppføre seg mot venner?
  • Bevisstgjør barnet på ikke å opprette én-til-én kontakt på chat  med folk man kun kjenner fra nett og spill.
  • Hvordan være oppmerksom mot svindel og folk med dårlige hensikter? Fortell at folk kan lokke med gratis billetter, spilltriks eller spill, uten at det er sant, fordi de har baktanker.
  • Fortell at barnet alltid kan komme til deg hvis de har opplevd noe negativt.
  • Lær barna at de må spørre om lov før de deler bilder eller privat informasjon av andre.
  • Bevisstgjør barna om personvern. Hva er greit å fortelle om seg selv, familien eller andre?
  • Gjør avtaler om skjermtid.
  • Skriv gjerne en mobilavtale for å gjøre barnet mer bevisst.
8) Innstillinger av apper

Sosiale medier samler inn veldig mye personopplysninger. Tiktok er verst.

Så har du en jobb å gjøre med innstillinger av appene:

9) Masing

Så kan du forsøke å gjøre barnets telefon mindre masete.

10) Foreldrerollen

Husk at barn har økende rett på privatliv. Å ha kameraovervåking av et spedbarn i sengen er selvsagt ok. Å lese dagbøkene til en femtenåring, er ikke bra. Det er FNs Barnekonvensjon som sier at barn har rett til privatliv.

Har du stedsovervåking i barneklokken og vet hvor barnet er til enhver tid, eller du tror i alle fall at du vet det, bør du være bevisst på når du skal slutte med slik overvåking når barnet blir eldre.

Barn har rett til å få informasjon, altså få med seg nyheter og orientere seg  i verden. De har også rett til beskyttelse fra skadelig medieinnhold. Her har du som forelder et ansvar.

Foreldrerollen betyr også å være et godt forbilde. Kommuniserer du saklig og høflig både på nettet og i direktemeldinger, og du ikke er på skjermen døgnet rundt, kan barnet ta etter.

Noe av det aller viktigste med foreldrerollen:

  • Vis positiv interesse for barnets digitale liv.
  • Fortell at barnet alltid kan komme til deg når noe ubehagelig skjer eller barnet har gjort noe dumt, lov at du ikke skal ta telefonen fra barnet.
11) Hold deg oppdatert – det er lettere enn du tror

Når du gir barnet en telefon, anbefaler vi at du holder deg oppdatert om nye apper, trender og problemstillinger som barn opplever med telefonbruk. Nettvett har vokst til mange temaer og det er vanskelig for foreldre å følge med på alt. En enkel løsning er å bli medlem av Barnevakten, da får du nyheter og tips på e-post én gang i uken. Blant annet.

(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Silvia Moraleja.)

Denne artikkelen ble publisert 15. desemeber 2023 og er blitt oppdatert senere.