Ships At Sea
Windows. Dette spillet ser ut til å ha fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Utgivelsen av dette spillet har hatt noe røff sjø, men i sum har Ships At Sea all potensial for å bli et fantastisk båtspill.
Ships At Sea er det neste spillet fra norske Misc Games – et spillstudio som befinner seg i Stavanger. Og med det har man fått en oppfølger til Fishing: North Atlantic. Det er langt fra flust med spill som tar for seg båt- og fiskevirksomhet, så dette er et velkomment innslag.
Man har riktignok det kommende Ships Simulator 2024. Men uansett er det kjekt med en litt større bredde av tilbud, og Ships At Sea behøver man heller ikke å vente på. Spillet er utgitt nå i en tidlig fase (early access). Det betyr at spillet kan ha en rekke feil og mangler, og alt av planlagt innhold er ikke på plass ennå.
Og utgivelsen har definitivt ikke gått uten problemer. Brukere rapporterer om lagringsfiler som ikke funger, båtlast som forsvinner og vi har også opplevd dette i tillegg til bildefrekvens som havner i null og at spillet krasjer i ny og ne.
Men utviklerne jobber hardt med å utbedre feilene, og mye av dette er løst allerede siden spillet ble utgitt.
Ships At Sea
Sjanger: Simulator
Utvikler: Misc Games
Utgiver: Misc Games
Det er flere nyvinninger med Ships At Sea som ikke har vært på plass tidligere. For det første, er det nå mulig å spille sammen med venner på nett. Og i tillegg til å drive med fisking, kan man nå også bryne seg på en rekke tjeneste- og fraktebåter.
Et annet element er selve vanneffektene. Fordi det er kjekt når nettopp det man skal tilbringe tiden på – nemlig havet – oppleves så realistisk så mulig. Vel, bortsett fra når det grafiske glipper riktignok.
I sum har Misc Games sammen med Nvidia tatt i bruk et avansert system for å gjøre vanneffektene så realistiske så mulig. Hele «innmaten» er rett og slett byttet ut slik at båtene skal ligge så naturlig i vannet som de kan.
Og er det en ting som ofte er vanskelig å gjenskape i spill så er det vanneffekter. Men dette har Misc Games fokus på. Og det merkes!
Spillet byr også på et dynamisk værsystem. Det betyr at været veksler mellom regn, sol, tåke, lyn og storm. Noe som åpenbart også påvirker forholdene på sjøen, i tillegg til å endre omgivelsene betraktelig.
Det er ellers vakre Lofoten som står på menyen. Og den nordre delen av landet er gjengitt i et kart som har størrelse på 46 x 46 km i størrelse 1:1. Og omgivelsene ser rett og slett fantastiske ut.
Her har man ulike havner som man kan besøke med butikker og båtverksted. I tillegg er det øyer, industri og store vannflater å utforske. Og så klart finner man mye liv og røre under havoverfalten med fiskeslag som kveite og laks med mer.
Det er riktignok ingen trafikk eller folk og fe på land. Så livet på havet kan bli litt ensomt til tider.
Man starter spillet med å opprette en avatar. En liten opplæring byr på noen oppdrag i robåt. Blant annet skal man frakte gods og fiske. Etter hvert får man kjøpt sin første motorbåt og kan med det begynne med nye typer oppdrag.
Det er så klart mulig å fange fisk og selge dette. Ellers har man oppdrag som går ut på å frakte varer mellom steder, eller å føre turister ut til punkt der de kan se hval. Eventuelt kan man reparere dingser med ulike verktøy.
Over tid tjener man flere kronasjer som kan brukes på drivstoff, nytt verktøy, reparasjon av båter eller kjøp av nye båter. Det er en karrierevei som gir mening, og det er spennende i seg selv å jobbe mot nye fartøy som man kan begi seg ut på.
Det er mye bra som er på plass i Ships At Sea. Spillet ser som nevnt fantastisk ut så lenge man har motoren til å kjøre grafikken på høyt nivå. Fordi spillet er ikke helt optimalisert og krever derfor mye maskinkraft.
Men bølger, solnedganger, båter, vanneffekter – dette ser helt meditativt og nydelig ut. Og det er ren glede å titte ut av førerhuset når man vakler mellom skjær og øyer i fjorden.
Det er for øvrig mulig å bytte mellom perspektivet sett ovenfra eller fra førsteperson. Og man kan vandre omkring i båtene og ut på dekk. Ellers er flere av instrumentene i funksjon enten det er bensinmålere, tenning, gass, lys og mer.
Det er et stort område man kan begi seg ut på og flere havner. I starter er flere av oppdragene relativt repetitive, men etter hvert kan man begi seg ut på større distanser og fiskemuligheter. Riktignok er det også mye dødtid ute på vannet, særlig når man har lange distanser og alt av frakt skjer fra samme utgangspunkt.
Man kan også bryne seg på en del manuelt arbeide mellom båtfartingen. Som å selv fiske og dra inn snøret, flytte på gods og varer eller reparere ulike dingser. På verkstedet kan man også reparere og justere på utseendet til båtene, og man kan vaske doningen med høytrykkspyler.
Dette er små elementer som er med på å veksle litt på oppgavene. Ellers er det kjekt at andre oppgaver er manuelle, som å fortøye båten ved å nærme og sakke ned til kaiområdet, og mer.
Ships At Sea forsøker å levere en båtopplevelse innenfor en sjanger og et spillområde hvor det ikke er så mye fra før. Utviklerne er godt kjent med denne type spill, noe som merkes. Og selv om spillet er i en tidlig fase med dets feil og mangler, ligger all potensial fremover til et utrolig godt og spennende spill.
Blant annet kan man jo håpe på flere og større båter, nye typer oppgaver, mer fiskeslag og så videre. Og ikke minst autopilot!
Uansett kan Lofoten nytes til sjøs i et bølgeskue som imponerer. Rent grafisk imponerer utviklerne stort, og alt av effekter fremstår som troverdig når det gjelder sjø og vann. Riktignok glipper det både her og der innimellom. Flerspillerdelen er kanskje ikke like treffende, ettersom man ikke kan arbeide på en og samme båt.
Men kanskje vil også dette komme mer på plass over tid. Og uansett er det ikke mange slike spill på markedet. Så å endelig få et tilslag på dette – er stort.
Alle foto: Misc Games
Egnethet
Ships At Sea ser ut til å ha fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.
Det er en del navigering, økonomihåndtering og menyer som må mestres. Samtidig er det meste av instrukser og oversikter nokså strømlinjeformet enten det er oppdragsmålene som er delt inn steg for steg, eller markører som viser hvor man skal kjøre båten.
Spillet gir innblikk i fiskerinæringen. Her kan man lære om værforhold, navigasjon, ulike typer båter, enheter, vekt, pris, navn på fisker og mye mer.
Alt i alt er dette et spill som gir både læring og underholdning.
Vanskelighetsgrad:
0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.
3-6 år: Spillet kan være vanskelig for barn i denne aldersgruppen. Det er en del menyer og begreper som må mestres og forstås. Navigering og spillmekanikken kan også være vanskelig for barn i denne aldersgruppen.
7-11 år: Spillet kan muligens mestres av denne aldersgruppen.
12-15 år: Spillet byr på en enkel opplæring med norsk tekst. Med det lærer barn og unge det grunnleggende om spillet. Deretter er det bare å ta konseptet videre å begi seg ut på stadig nye fiskeeventyr.
16+: Spillet vil kunne by glede og utfordringer for ungdom og voksne.
Spilltrailer:
Hvordan vurderer Barnevakten spill?
Les våre kriterer for spillanmeldelser