
Slik setter du opp foreldreinnstillinger på Snapchat
Få innsikt i kontaktlisten til barna og hvem de sender meldinger med. I tillegg kan du skru på et innholdsfilter som begrenser sensitivt innhold. Du kan også fjerne muligheten for at barna kan motta svar fra samtaleroboten MY AI, og du kan se barnets posisjon på et kart.
Snapchat er et av de mest brukte sosiale mediene blant unge. Hele syv av ti barn og unge (9 – 18 år) bruker denne populære appen ifølge Medietilsynet. Blant 12 – 14-åringene er det litt under 8 av 10 som er på plattformen. Og omtrent en av fire barn i alderen 9 – 11 år er på plattformen (Barn og Medier, 2024).
For en god stund siden lanserte Snapchat foreldreinnstillinger. Måten foreldreinnstillingene virker på er at kontoen til tenåringen kobles til forelderens Snapchat-konto.
Da kan man som forelder:
- Se hvem barna nylig har lagt til i kontaktlisten på Snapchat
- Se hvem barna nylig har kommunisert med i appen
- Rapportere brukere som barna følger
- Skru på et innholdsfilter som begrenser sensitivt innhold i Stories og Spotlight (offentlig innhold)
- Slå av svar fra MY AI – samtaleroboten, slik at barna ikke får respons fra denne
- Se barnets posisjon på et kart i appen
Som forelder kan man ikke:
- Se innholdet i barnas meldinger
- Begrense venneforespørsler som barnet mottar
- Justere på en rekke personvern-innstillinger for barnets bruker
Slik setter du opp «familiesenter» på Snapchat
Både du og barnet ditt må ha en Snapchat-bruker. Merk: Du må ha en kontoalder i Snapchat som er over 25 år for å få tilgang til familiesenter-funksjonen. På din bruker går du inn på innstillinger, og finner «familiesenteret» under fanen som heter «personvernkontroller».
Denne finner du ved å trykke på profilbildet øverst i hjørnet av skjermen > trykk så på tannhjulet øverst på skjermen > personvernkontroller > familiesenteret/family center
Her kommer du så til et vindu hvor du kan huke av på brukere som du har lagt til i din kontaktliste. Ved å trykke på en av disse, vil en invitasjon automatisk bli sendt til brukeren om å bli med i familiesenteret.
Merk: Du må på forhånd være «venn» med barnet på Snapchat for at de skal dukke opp i listen din her.
Tenåringen må så godta denne invitasjonen på sin Snapchat-bruker.
På foreldrebrukeren kan man deretter trykke på barnets brukernavn i familiesenteret, og får så opp en oversikt over hvem barna har i kontaktlisten sin og hvem de nylig har utvekslet meldinger med.
Ved å trykke på det lille flagget ved siden av brukernavnet til en person i listen, kan man rapportere vedkommende til Snapchat.
Det finnes også en egen knapp for å begrense sensitivt innhold (innholdsfilter). Dette gjelder for innhold som er offentlig i Stories og Spotlight, men ikke for innhold som deles i meldinger. Trykk på «content settings» for å komme til denne menyen.
Under «nylige samtaler» kan man også slå av samtaleroboten MY AI. Tenåringene kan fortsatt se «MY AI» i Chat, men samtaleroboten vil ikke svare på meldinger som sendes til den. Slå av den lille avhukingen ved samtaleroboten.
Om du vil se hvem barnet nylig har lagt til som venner (listen viser venner lagt til de siste syv dagene) trykker du på knappen som heter «friends».
Og sist, men ikke minst, så kan du forespørre å se barnets posisjon på et kart (Snapkartet). Antageligvis oppdateres denne posisjonsdelingen hver gang barnet åpner/bruker Snapchat. Altså er den ikke helt nøyaktig og oppdatert hele tiden.
Hva er det foreldreinnstillinger til Snapchat ikke dekker:
Det kan være nyttig å bruke foreldreinnstillinger som rammeverk særlig når barna er nye på sosiale medier. Samtidig, er det en balanse her mellom retten til privatliv og beskyttelse. Det å se hvem barna har i kontaktlisten sin og hvem de chatter med, kan i noen tilfeller være en inngripen i tenåringens liv.
En teknisk løsning er heller ingen god erstatning for dialog med barna. I tillegg kan man ikke unngå at:
- Barna oppretter en sekundærkonto som ikke har tilsyn av foreldre
- Uegna innhold dukker opp i meldinger
Snapchat har også egne begrensninger som standard for brukere i alder 13 – 17 år:
Tenåringer kan ikke chatte med andre/motta meldinger før de har godtatt en venneforespørsel eller har vedkommende som kontakt på telefonen. Det er også lagt inn grep slik at tenåringskontoer ikke dukker opp like lett i søk og er synlig for fremmede (med mindre de har felles venner).
Tenåringer mottar varsel i appen dersom noen som ikke har felles venner med dem kontakter dem.
Innhold som deles i Stories og Spotlight (innhold som deles offentlig) er fra kontoer som er godkjent av Snapchat. Selve innholdet blir ikke moderert, men kontoer som kan publisere offentlig innhold må godkjennes av Snapchat først. Det betyr ikke at alt av innhold er positivt og oppbyggende, men det betyr at tilfeldige eller anonyme kontoer ikke får delt innhold offentlig. Samtidig hindrer ikke det uegnet innhold som blir delt av venner eller andre som barna har lagt til selv i kontaktlisten sin. Det gjelder både snapper som sendes privat, i grupper og i stories fra venner. Og det ser ut til at tenåringer kan se offentlige stories fra alle brukere som deler via Snapkartet.
Deling av posisjon (snapkartet) er avslått som standard.
Tenåringer får jevnlig påminnelser om å sjekke deres personverninnstillinger.
Les også:
- Barnevaktens startside om Snapchat
- Barnevaktens anmeldelse av Snapchat
- Nå kan Snapchat løse matteleksene til barna
- Ny Snapchat-funksjon kan føre til mer overvåking av barna dine
- Foreldre er engstelige for hva døtrene kan se i sosiale medier
- Når starter barn å bruke sosiale medier?
- Narkotika selges via Snapchat
- Vår anmeldelse av Snapchat
- Liste over sosiale apper
- 13 års-grensen kan noen ganger være absolutt
- Lær barna selvforsvar mot algoritmene
(Alle foto: skjermdumper fra Snapchat)
Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.
(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 10. oktober 2022 og er blitt oppdatert senere)