Slik bygger du et skreddersydd filter på tenåringens Tiktok-konto

Foreldre kan legge inn stikkord på innhold som skal lukes bort fra tenåringens konto. Men dette er ingen feilfri løsning.

Barnekonvensjonen sier at barn har rett til å bli beskyttet mot skadelig medieinnhold. Samtidig sier den at barn har rett til å skaffe seg informasjon om verden. Disse to rettighetene må vektes mot hverandre etter som barnet blir eldre. Ikke minst med tanke på hvilke grep foreldre tar for å sette opp filter og nettløsninger i hjemmet.

Når det gjelder Tiktok så kan foreldre skru på:

  • Et generelt innholdsfilter som luker bort upassende innhold på Tiktok.
  • I tillegg til dette generelle filteret, kan foreldre også skreddersy et eget filter ved å skrive inn stikkord på type innhold som skal lukes bort.

Kort fortalt: Foreldre kan bygge et filter som gjelder for tenåringens Tiktok-konto. Men ingen filtre er hundre prosent sikre.

For å benytte seg av dette må man først sette opp «Family Pairing» – som er Tiktoks funksjon for å koble en foreldrebruker med en tenåringsbruker. Les mer om fremgangsmåte for dette nederst i vår anmeldelse av appen.

Bygg et Tiktok-filter

Husk at det å lage et Tiktok-filter kan påvirke tenåringens mulighet til å få informasjon via appen. For eksempel om viktige samfunnsspørsmål, seksuell orientering og mer. I tilfelle du laget filteret for streng.

For å kunne lage et Tiktok-filter går du enten til:

  • På din foreldrebruker: innstillinger > foreldrekontroll > innholdspreferanser > filtrer videonøkkelord
  • Dersom du ikke bruker «family paring», men vil sette opp filter direkte på tenåringens egen Tiktok-konto: innstillinger > innholdspreferanser > filtrer videonøkkelord

Her kan du kun skrive inn ett videonøkkelord om gangen, men du kan gjenta prosessen for hvert nye stikkord som skal legges til. Man kan vurdere om man skal legge til både det norske og det engelske ordet av fenomenet som man vil luke bort.

Det er også mulig å velge om innholdet skal utelates fra foreslått innhold (for deg-siden) og brukere som tenåringen aktivt følger selv (følger-siden).

Merk: For at videoer skal lukes bort må stikkordet brukes i beskrivelsen når brukeren laster opp innholdet. Så dette filteret vil ikke fanget opp innhold som lastes opp om ikke det spesifikke ordet skrives noe sted.

Via «family pairing» er det også mulig å slå av søkefunksjonen slik at tenåringen ikke aktivt kan søke etter innhold selv.

Generelt filter kan også hjelpe

Tiktok lener seg også på noe som heter «begrenset modus» som man aktiverer på samme sted som overnevnte. Dette fjerner en del, men ikke alt av upassende innhold. I tillegg så kan ikke tenåringen bytte til en annen Tiktok-konto når denne funksjonen er påslått. I hvert fall ikke på en enkel måte.

Andre grep for de mellom 13 – 15 år som Tiktok har på plass:

  • Kontoen til tenåringer opprettes som privat som standard
  • Kommentarfeltene på barnas videoer er ikke åpne for absolutt alle
  • Andre kan ikke låne innhold fra videoene som barna lager, altså lage «duett» og «stitch» med videoene til barna
  • Andre kan ikke laste ned videoer som barna har publisert
  • Barnas kontoer blir ikke foreslått for nye personer å følge
  • Direktestrømming er kun åpent for brukere over 16 år. Det vil si at yngre brukere kan ikke se på eller sende direktesendt innhold. Og for å sende direktesendt innhold må man være over 18 år
  • Barna kan ikke lenger kjøpe digitale klistremerker som de kan gi som gaver til andre
  • Det sendes ikke målrettet reklame til de i alderen 13 – 17 år, som følge av nye EU-regler (Digital Service Act)

Barn får påminnelser om å ta pauser når de bruker appen etter 60 minutters bruk. De må da taste inn en kode. Dersom du bruker «Family pairing», må de spørre deg om koden for å bruke appen videre.

Du kan dobbeltsjekke at denne funksjonen er påslått inne på innstillinger > foreldrekontroll > skjermtid.

Les også: