Roblox med foreldrekontroll, luk bort spill etter type innhold

Roblox har ikke lenger aldersgrenser, men innholdsgrenser på spillene som finnes på plattformen. Foreldre kan luke bort spill etter graden av vold, humor og skrekk.

Roblox er en av de mest populære spill-plattformene, og på samme måte som Netflix er et sted med mange filmer og serier, er Roblox et sted med mange brukergenerte spill. Det finnes bokstavelig talt millioner av spill å velge fra på plattformen. Og kontrastene er store, hvor man i den ene enden finner spill der man skal lage mat på en restaurant, og i den andre, skyte zombier.

Tidligere kunne foreldre begrense tilgang til spill etter alder på barnets Roblox-konto. Dette er erstattet med et system der spillene er merket med type innhold, ikke lenger aldersgrenser.

Spillene er nå merket med:

  • Minimal: Kan iblant inneholde mild vold, noe urealistisk blod, og noe mild skrekk.
  • Mild: Kan inneholde gjentakende, mild vold, mye urealistisk blod, frekk humor og gjentakende, mild skrekk.
  • Moderat: Kan inneholde moderat vold, mild, realistisk blod, moderat, grov humor, ikke interaktive gambling-elementer og skrekk.
  • Restricted: Kan inneholde sterk vold, store mengder med realistisk blod, romantikk, grov humor, alkohol, sterk språkbruk.

For å få tilgang til restricted som er ment fra 17+ år, må man verifisere alderen sin inne på Roblox. Det krever at man laster opp bilde av godkjent ID (førerkort, pass og så videre) og filmer ansiktet sitt.  For å få tilgang til stemmechat må man også verifisere alderen sin og at man er over 13 år.

Sterkere inntrykk

For hvert innholdstrinn øker altså voldsintensiteten og mengden med blod som er tillatt i spill. De forskjellige spillene vil også vise tilsvarende innholdstrinn på infosiden, slik at det blir enklere å vite hvem spillet egner seg for. Foreldre får altså enda en innholdsgrense å forholde seg til, i tillegg til aldersgrensen som står oppgitt i app-butikken.

I eksempelet under, står det «minimal» i infoboksen.

Med foreldreinnstillingene kan foresatte låse Roblox slik at barna kun får tilgang til spill innenfor valgt innholdsgrense. I teorien vil også spill som er beregnet for eldre barn dukke opp i søketreff, men det vil ikke være mulig å spille disse.

Det er de som lager spill og som skal publisere disse på Roblox som må fylle ut et skjema og krysse av på hvilke elementer spillet inneholder. For eksempel om spillet inneholder vold/blod, og hvor intens/realistisk denne volden er. Spillet blir så gitt en innholdsgrense når utvikleren har fylt ut skjemaet.

Spillutvikleren må ikke fylle ut et slikt skjema. Spill som ikke går gjennom en slik prosess blir ikke synlig for brukere med kontoalder under 13 år. Og her må vi også presisere litt:

  • De aller fleste spill på Roblox har ikke en innholdsgrense/merking av type innhold
  • Alle spill som blir publisert på plattformen går gjennom en automatisk skanning av bilder, lyder og så videre. Blant annet for å utelukke seksuelt innhold
  • De 5000 mest populære spillene på plattformen må gjennom enda en vurdering. Der utvikleren fyller ut et skjema, og så gis spillet en innholdsgrense/merking av type innhold
  • Brukere med kontoalder under 13 år kan bare finne og spille spill som har vært gjennom denne vurderingsprosessen
  • De 100 mest populære spillene på Roblox-plattformen blir også moderert av Roblox selv

Som bruker kan man også rapportere spill til Roblox. Her kan det tenkes at det blir en slags selvjustis hvor de som lager spill kan bli rapportert inn dersom de oppgir uriktig innholdsklassifisering på spillet sitt.

En utfordring er så klart at det stadig strømmer til med nytt innhold, og som forelder kan man ikke være sikker på at barna ikke vil kommer over spill som inneholder vold og uegnet innhold. Se eksempler i denne artikkelen her (eksemplene som nevnes i denne artikkelen gjelder før Roblox gjorde store endringer på plattformen sin).

Her finner du den nye foreldrekontrollen:

I det nye systemet til Roblox må foreldre opprette en egen konto som administrer barnets konto. Det gamle systemet er altså fjernet.

Enten barna allerede har en Roblox-konto eller får en ny for første gang, så logger man inn på barnas konto. Deretter går man til innstillinger og velger så «parental controls». Her får man spørsmål om å koble barnets Roblox-konto til forelders Roblox-konto.

Her skriver man så inn forelders epost-adresse. Og det blir så sendt en e-post der man kan begynne med å opprette en egen Roblox-konto til forelderen.

Merk at man i denne prosessen også blir bedt om å verifisere at man er en voksen. Dette gjør man ved å oppgi bankkort/kredittkortinformasjon eller ID. Om man ikke ønsker å utlevere for mye personlig informasjon, så kan det være bedre å oppgi kredittkortinformasjon i stedet.

Ifølge utviklerne så skal man ikke bli belastet og om man blir det, så skal beløpet bli refundert. Les også: Er det trygt å gi fra seg pass i spill?

Få oversikt over tidsbruk og venneforespørsler

Når kontoene er koblet sammen, så kan man logge inn på Roblox med den nye foreldrebrukeren. Da vil barnets bruker dukke opp inne på innstillinger og parental controls-menyen. Her kan man blant annet se hvor mye tid barnet har brukt på Roblox og hvilke venner som ligger inne i listene deres.

Her vil det også dukke opp forespørsler i en egen liste, for eksempel dersom barnet spør om å få spille spill med høyere innholdsmerking. Man kan ikke tillate spill enkeltvis, kun juster opp innholdsmerkingen slik at barna får tilgang til alle spill innenfor en gitt innholdsmerking.

Merk: Man kan ikke overstyre eller begrense barnets muligheter til å sende eller godta nye venneforespørsler. Men på denne måten får man en viss oversikt i det minste. Og ved å trykke på «manage» i vennelisten, så kan man blokkere og rapportere enkeltbrukere i barnets venneliste.

Vedkommende vil da bli fjernet fra barnets venneliste og de kan heller ikke kontakte barnet i chat eller legge dem til som venner igjen.

I tillegg er det en egen meny her for å angi tidsgrenser. Altså hvor lenge barnet skal få spille Roblox i løpet av en dag.

Begrens chat, kjøp og innhold

Lengre ned på foreldresiden finner man enda flere innstillinger som man kan bryne seg på. Vi tar for oss de viktigste her:

På «content maturity» kan man begrense tilgang til spill etter hva slags innhold som er tilgjengelig. Spill som er merket med innhold som er sterkere enn valgte innstilling, blir låst for barnet. Skalaen her går fra minimal til moderat. Og for de som er 17+ år og ID-verifisert er også «restricted» et alternativ.

Man er ikke fullstendig sikker om man velger den strengeste innstillingen. Noen spill som inneholder chat eller rollespill-elementer er fortsatt tilgjengelig. Og så lenge det er interaksjon mellom brukerne, så vil det kunne oppstå ugrei samhandling.

Men foreldreinnstillingene kan hjelpe noe.

Andre innstillinger:

  • På «communication» kan man slå av eller på privat chat en til en samt offentlig chat inne på spill.
  • Man kan sette beløpsgrenser og varsler når barnet foretar kjøp inne på «spending restrictions».
  • Inne på «visibility og private servers» kan man justere hvem som kan se hvilke spill som barna er aktive i og bli med i. Samt hvem som kan opprette private spill med barnet. Sistnevnte dreier seg om at man kan starte visse spille kun med venner for eksempel.
  • Hvem barna kan byttehandle med styrer man inne på «trading & inventory». Men dette begrenser ikke byttehandler i visse spill, kun i byttehandel som man finner i menyen når man er inne på Roblox.

Blokker enkeltspill

Inne på «content restrictions» finnes det en egen knapp som heter «blocket experiences». Ved å trykke på pluss-ikonet her kan man søke opp navn på enkeltspill og blokkere disse slik at barna ikke får tilgang.

Men det er ikke alt. Der man har oversikt over barnets tidsbruk kan man også trykke på «manage». Det dukker da opp en liste over de spillene som barna spiller mest under «top experiences». Også her kan man blokkere tilgang til enkeltspill dersom man oppdager at barnet bruker mye tid på noe som er uegnet for eksempel.

Hva med 13+ kontoer?

Foreldrekontroll-systemet til Roblox er ment for de under 13 år. Og det er ingen mulighet til å koble en foreldrekonto til en tenåringskonto per nå. Man finner allikevel en rekke innstillinger som tenåringen selv kan styre inne på settings > privacy and content maturity.

Her kan man også begrense tilgang til spill etter hva de inneholder og chat. Men det er ingen mulighet til å låse innstillingene på vegne av 13-åringen.

Registrer barna med riktig alder

Når man oppretter konto for første gang, bør man oppgi barnets riktige alder. Årsaken til dette er at Roblox skiller mellom brukere under og over 13 år. Blant annet er det sikrere innstillinger for de under 13 år:

Kontoalder kan også justeres ned til en yngre alder i innstillinger i etterkant dersom denne er feil (velg account info inne på barnets Roblox-konto).

Brukere under 13 år må ha tillatelse (godkjenning) fra foreldre for å få tilgang til chat en til en med andre brukere. Og brukere under 9 år får kun tilgang til spill som inneholder moderat vold eller mildere.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 20. september. 2022 og er blitt oppdatert senere)