
NRK Super-appen kan tilpasses etter barnas alder
Selv om NRK Super tilbyr mye bra og barnevennlig innhold så kan det være nyttig å tilpasse tilgangen på programmer etter barnas alder.
NRK Super er NRKs tilbud for barn fra to til tolv år. Og her finner man spennende og lærerike titler som blant annet Kompani O.R.D, Klassen, Labyrint X, Brannmann Sam, Newton og mye mer.
Og dersom man bruker NRK Super-appen så kan man tilpasse innholdet etter alder. Blant annet får barna hver sin profil og startside som tilpasses etter alder og man kan (valgfritt) blokkere innhold over en gitt aldersgrense.
Slik setter du opp restriksjoner på app:
Første gang barna starter NRK Super-appen så blir de oppfordret til å lage en brukerkonto. Her lager man en avatar og deretter bes man om å hente en voksen for å fullføre kontoopprettelsen. Den voksne må så opprette en NRK-profil (krever navn og e-postadresse) og kan deretter lage underordnede barneprofiler.
Man kan fortsatt bruke NRK Super-appen uten å logge inn eller å opprette konto. Men da er det ingen aldersbegrensning på innhold.
Kun et generelt uttrykk i appen med andre ord.
Første gang en voksen oppretter NRK-profil så kan man i samme prosessen opprette barneprofiler. Flere kan legges til senere. Her kan man også skru på en alderskontroll som i praksis blokkerer innhold med anbefalt aldersgrense 6, 9, 12, 15 og 18 år og høyere.
Alderskontrollen gjelder når barna er logget inn på NRK Super og NRK TV.
Barna kan ikke endre på innstillingene i profilene i etterkant eller legge til en ny profil. Disse blir låst av en forelder og den voksne må taste inn passord for å justere på alderskontrollen eller profilene.
Tilpasset innhold
Alle startskjermene blir tilpasset etter alder hvor barna blir foreslått innhold som de kan se på. Samtidig kan toåringen i teorien søke opp spillklipp fra Fortnite som er merket med ni år, så lenge ingen alderskontroll er satt på profilen.
Uansett så lenge en lav alder er satt i profilbeskrivelsen, så må innhold med høyere aldersgrense aktivt søkes opp eller så legges det bort fra startskjermen. Det første barna møter er innhold som er beregnet for dem.
Hva med andre skjermer?
Dersom barna skal bruke NRK Super på en annen enhet enn den de vanligvis bruker, så må den voksne logge inn for at barnekontoene skal fungere. Fordelen er at man slipper å måtte opprette barneprofiler på hver eneste enhet som skal brukes.
«Ulempen» er så klart at man nettopp må gjøre denne innloggingen for at systemet til NRK skal fungere.
Profilsystemet med barnekontoer fungerer også i NRK TV-appen. Altså den tjenesten som er beregnet for de voksne. Også her får barna tilpassede univers basert på aldersinnstillinger som er valgt for dem.
Så for de som ønsker litt mer «voksent» innhold så finner man her serier som Lik meg, Side om side, Familien Lykke og alt innimellom det igjen. Har man ikke satt noen aldersbegrensning i profilen så kan elleveåringen i teorien se Exit som er merket med 15 år.
Den samme elleveåringen som har en alderskontroll derimot får beskjed om at TV-serien ikke kan sees fordi aldersgrensen er for høy.
Men skal man bruke NRK Super-appen for barna eller NRK TV-appen? NRK Super-appen er definitivt den plattformen som passer best for de yngste. Blant annet med et mer barnevennlig brukersnitt, store flater for programmer og lett avspilling. NRK TV-appen er mer beregnet for de større og tilbyr ytterligere innhold utover det NRK Super tilbyr. Altså kan dette være et alternativ når barna blir eldre og ønsker NRK-programmer som er beregnet for en eldre målgruppe.
Merk:
- NRK Super har ingen innlogging for nettlesere på PC/Mac og så videre. NRK TV har dette, også med barneprofiler tilgjengelig
- På Apple TV kan man logge inn på NRK TV-appen, men ikke NRK Super-appen
- Vi har ikke testet, men antar at det er samme opplegg dersom man installerer appene på en smart TV
En mellomløsning kan være å starte programmene fra mobiltelefon og nettbrett med barneprofilene og så caste/sende innholdet til en smart TV dersom man har mulighet for det.
I tillegg: Dersom barnet er på besøk hos andre, for eksempel hos tanter og onkler eller besteforeldre – så kan man «sende» barneprofilen til de voklsne. Som forelder må man gå inn på innstillinger i NRK Super-appen, velge rediger og legg til profiler. Her er det en egen funksjon for å dele barneprofil via en lenke. Mottaker må også ha NRK profil for å få tilsendt barneprofilene.
(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 21. februar 2017 og er blitt oppdatert senere)