Skjermdump fra Stortingets nett-sending.

Stortinget vil ha Kripos-filter på elevenes nettbrett

Stortinget bestemte i dag at regjeringen skal "sterkt anbefale" Kripos-filter på skolemaskinene. I 2018 bestemte Stortinget noe lignende om skolefilter, men vedtaket ble den gangen på et eller annet vis vannet ut på veien nedover i byråkratiet og ut i skolene.

Dette ble vedtatt i Stortinget i dag 23. april 2024:

«Stortinget ber regjeringen sterkt anbefale og følge opp at barnehage- og skoleeiere installerer Kripos sitt blokkeringsfilter eller vurdere andre filtre som effektivt sperrer tilgang til uønskede medier og innhold på digitale enheter som brukes av barn i barnehagen og elever i grunnskolen.»

Leif Gunnar Vestbøstad Vik i Barnevakten.

– Vedtaket er en historisk merkedag i arbeidet for å trygge barn på skolen. Barnevakten har jobbet for bedre filterløsninger i mange år, og erfarer nå at det politiske flertallet på Stortinget har blitt mer bevisst på sitt ansvar om å trygge barna på nett og utvikle politikk som sikrer bedre mot skadelig innhold. Vi forventer at det kommer enda flere tiltak fra Stortinget i løpet av året som tilpasser innholdet til barnas modenhet og alder når regjeringen jobber med en stortingsmelding på temaet, sier daglig leder Leif Gunnar Vestbøstad Vik i Barnevakten.

Kan se porno og skrekkfilmer på skolemaskinene

Barnevakten har flere ganger vist at elever på barneskoler og ungdomsskoler kan se innslag som etter beskyttelsesloven er skadelig. Noen eksempler:

Mer konkret enn i 2018

I 2018 vedtok Stortinget dette:

«Stortinget ber regjeringen utarbeide nasjonale retningslinjer for barnehage- og skoleeiere, slik at de tar i bruk løsninger som skjuler alvorlig skadelig innhold på nettbrett, PC og lignende digitale enheter som deles ut eller er tilgjengelige for barna.»

Dette vedtaket resulterte i at Undervisningsdirektoratet utarbeidet en veileder med retningslinjer for kommunene som er skoleeiere. Barnevakten kritiserte veilederen fordi den brukte ord som «bør» og ikke «må». Vi skrev blant annet: «Hvordan man skal kunne hindre skadelig innhold uten bruk av filtre, er en liten gåte.»

Etter dagens stortingsvedtak regner Barnevakten med at veilederen kommer til å bli oppdatert her.

Kripos-listen

Barnevakten har også flere ganger tatt til orde for at listen fra Kripos skal være obligatorisk. I 2020 ba Kripos skolene installere deres «filter», som et tillegg til dataleverandørenes egne filtre. Kripos uttalte i 2020 til Barnevakten at barn har benyttet skolemaskiner til å oppsøke nettsider som Kripos har på sin liste over steder der det foregår overgrep.

Fra talerstolen på Stortinget i dag ble sagt at 1 av 3 skoler ikke har installert Kripos-listen på elevenes maskiner.

Så med dagens vedtak gjør Stortinget et nytt forsøk på at kommunene skal følge beskyttelsesloven samt stortingsvedtaket fra 2018.

Debatten startet med forslag fra Kristelig Folkeparti

Dagens stortingsvedtak startet med at Kristelig Folkeparti blant annet foreslo å øke bevilgningene til lærebøker av papir samt innføre Kripos-filter og at skjermbruken i skolen bør ned. Forslaget gikk først til komiteen og deretter til Stortinget. Du kan se debatten her.

I forkant av debatten hadde flere aktører som representerer skolene sendt inn et innlegg der ber politikerne om å bruke hodet og bidra til at en nyansert debatt om digitaliseringen i skolen. Les innlegget fra KS, Skolelederforbundet, Elevorganisasjonen, Utdanningsforbundet og FUG her.

Stortinget vedtok også at personvernet må styrkes i barnehager og skoler

Dette ble enstemmig vedtatt i Stortinget i dag:

«Stortinget ber regjeringen styrke arbeidet med veiledning til barnehage- og skoleeiere om etterlevelse av personvernregelverket for å hindre misbruk av barn og unges personopplysninger.»

Oppdatering 30. april: Vi skrev opprinnelig at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre stemte imot Kripos-filteret. Isolert sett var det riktig når det gjelder den teksten som det ble flertall for. Ved nærmere gjennomgang av voteringene ser vi at Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre foreslo en nesten identisk tekst som den som til slutt ble vedtatt, men teksten til de tre partiene fikk ikke flertall. Teksten som ikke fikk flertall, ser du her. Teksten som fikk flertall, ser du her. På et vis var altså alle partiene på Stortinget for Kripos-filter, men partiene var uenige om formuleringen i vedtaket. Forskjellen var blant annet ordene «sterkt anbefale» versus «snarest stille krav». De tre nevnte partiene ville også ha med ord som databehandleravtaler, spill og reklame.

Oppdatering 2. mai 2024: Barnevakten spurte Høyre på Stortinget om hvorfor partiet ønsket en annen tekst. Da fikk vi blant annet tilsendt merknadene til det opprinnelige forslaget:

«Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre viser til at Stortinget i 2018 enstemmig vedtok at det skulle utarbeides nasjonale retningslinjer for barnehage- og skoleeiere for å beskytte barn mot skadelig innhold på digitale skoleenheter, jf. Dokument 8:124 S (2017–2018) og Innst. 191 S (2017–2018). Vedtaket resulterte i en veileder fra Utdanningsdirektoratet, som kom med følgende oppfordring: «Barnehage- og skoleeiere bør vurdere å installere filtre på digitale enheter for barn i barnehagealder og elever på 1.–4. årstrinn.» Disse medlemmer deler forslagsstillernes vurdering om at det nå trengs effektive filtre som kan brukes av alle skoler. Å legge ansvaret for tekniske innholdsfiltre på hver enkelt skoleeier fungerer ikke i praksis. Kommunene har lenge etterspurt et bedre nasjonalt rammeverk, fordi det er svært krevende å gå opp grenseovergangene alene, og det ofte står og faller på hvor kompetent IT-avdelingen i kommunen er. På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag (…). Disse medlemmer mener at selv om effektive filtre installeres, er det også viktig å sørge for å gjøre flere grep. Disse medlemmer deler synspunktene Skolelederforbundets innspill, hvor de skriver at det er avgjørende at det også tas grep mot sosiale medier, spill og reklame rettet mot barn på andre arenaer enn i barnehage og skole, der pedagogiske valg og voksenstyrt aktivitet i større grad vil begrense tilgang til skadelig innhold enntilfellet er på barns fritid.»

Les også

(Foto: Skjermdump fra Stortingets nett-sending.)