Foto: Shutterstock / Prostock-studio.

KI-er mangler både barnefilter og alderskontroll

Det er et stykke igjen før KI-teknologien er tilpasset barn med barnefilter og alderskontroll. KI-er kan plumpe ut med farlige ideer for barn, men ofte er KI tryggere enn å søke fritt etter nettsider.

Et par-tre år etter at kunstig intelligens ble gitt til folket,  finnes det nå svært mange varianter. Nedenfor er en liste over noen av KI-ene som tilbys. Aldersgrensen i vilkårene varierer mellom 13 år og 18 år.

Men det er vanskelig å finne tjenester som kontrollerer alderen til brukerne. Noe barnemodus eller barnefilter finnes heller ikke. Snapchat hevder riktignok at deres KI gir aldertilpassede svar.

Liste over KI-er og aldersgrenser

KI Aldersgrense i vilkårene
ChatGPT 13 år og tillatelse fra foreldre. Bruksvilkår
Microsoft Copilot 18 år. Bruksvilkår
Google Gemini 13 år. Dette gjelder også for skolebruk. Barnet kan ikke ha Google-konto via Family Link, men må ha egen Google-konto for å benytte Gemini. Bruksvilkår
Snapchat My AI 13 år Bruksvilkår
Claude 18 år Bruksvilkår
Canva 13 år. Foreldre eller lærere kan si ok til yngre barn. Bruksvilkår
Perplexity AI 13 år Bruksvilkår
Deepseek (kinesisk) Ingen aldersgrense, men barn må lese vilkårene sammen med foreldrene. Bruksvilkår
you.com 18 år Bruksvilkår
Bilde-KI
DALL-E  13 år Bruksvilkår
Midjourney  13 år Bruksvilkår
Stable Diffusion Antagelig ingen aldersgrense. Bruksvilkår
Bing Image Creator Antagelig ingen aldersgrense. Bruksvilkår
Leonardo.ai I utgangspunktet 18 år, men kan være yngre dersom man får lov av foreldrene. Selskapet skriver til Barnevakten: «As per our Terms of Service, if you are under the age of 18, you have obtained the consent of your parents or guardian or supervision of a responsible adult to use our Platform.»
Bruksvilkår
Video-KI
Capcut 13 år med tillatelse fra foreldre Brukervilkår
Kjæreste-KI
Replika
18 år Bruksvilkår
Diverse KI-er
Character.AI 13 år. (16 år i EU) Bruksvilkår
Grammarly (skrivestøtte) 16 år. (13 år i USA) Bruksvilkår
Grok (integrert med X) 13 år og tillatelse fra foreldre. Bruksvilkår
Schoolhack (ikke gratis) Åpen for alle, forteller Schoolhack til Barnevakten.
Bruksvilkår
AIVA.ai (komponerer musikk) Ikke spesifisert. Bruksvilkår
GitHub Copilot 13 år Bruksvilkår
Siri (Iphone) Ingen aldersgrense.
Alexa  Antagelig ingen aldersgrense.
Er Microsoft Copilot trygg for barn?

Barnevakten tok noen stikkprøver med den kunstige intelligensen Microsoft Copilot. Vi fant en utgave her.

Vi fant ingen aldersgrense tilknyttet dette nettstedet. Men på en av Microsofts andre nettsider står det at Copilot har aldersgrense 18 år. Implisitt sier vilkårene dermed at tjenesten er risikabel for barn. Hvorfor er det da ingen alderskontroll?

Det står også at du kan kun benytte tjenesten til forretninger og ikke til privat bruk: «You confirm that you are receiving any Services provided by Copilot for the purposes of carrying on a business activity and not for any personal, household or family purpose.»

På en av Microsofts andre nettsider står det at aldersgrensen er 18 år for abonnenter. Greit, men hva når man faktisk har tilgang uten abonnement?

Det hele er altså noe forvirrende, men det har kanskje noe med om du skal benytte Copilot isolert eller integrert.

Vi spurte Copilot, altså selve KI-en, om den har aldersgrense, og den svarte at den har aldersgrense 18 år fordi barn kanskje ikke er modne nok til å benytte tjenesten på en ansvarlig måte. Den svarte oss slik:

«Aldersgrensen på 18 år er satt for å sikre at brukerne har tilstrekkelig modenhet og forståelse for å bruke tjenesten på en ansvarlig måte.» (…) Det er viktig at yngre brukere har veiledning og samtykke fra foreldre eller foresatte for å sikre at de bruker tjenesten på en trygg og hensiktsmessig måte.»

Vil den røpe farlige challenges?

Vi spurte den så om forslag til farlige challenges for barn – og den lagde raskt en farlig liste. Den mangler altså barnefilter som kan luke bort hva som kan være risikabelt for barn. Med alderskontroll kunne KI-en ha tilpasset seg til brukerens alder.

Vi spurte hvorfor KI-en ikke har alderskontroll. Den svarte: «Grunnen til at det ikke er alderskontroll på brukere av Copilot, er at det kan være vanskelig å håndheve og verifisere alder på en pålitelig måte online.»

Vi spurte så om appen Yoti kan brukes til alderskontroll:

Slik er det å snakke med kunstig intelligens i starten av 2025. KI er imponerende, men fremdeles kan KI snakke rett i mot seg selv. Copilot sier i det ene øyeblikket at KI-en ikke har alderskontroll, fordi alderskontroll er for vanskelig. I det neste øyeblikket sier den at Yoti absolutt kan brukes til alderskontroll.

Det er som å snakke med en chatbot for en skobutikk eller skattevesenet, man får lyst til å rope i telefonen eller skrive med store bokstaver: «Gi meg et levende menneske!»

Vi skrev så at vi var en gutt på 14 år som skal på date med en 19-åring og at vi lurte på om vi burde kjøpe rød eller hvit vin. Her svarte faktisk KI-en at det er aldersgrense 18 år for å kjøpe alkohol i Norge. «Det er viktig å følge lovene og tenke på sikkerheten.»

Da vi ga KI-en føringer for at man bør tenke på aldersforskjellen, kom den med en del tips. Den sa at man bør møtes på et offentlig sted og man bør si fra til venner og familie om at man skal på en slik date.

Svarene fra Microsoft Copilot er altså ganske så tilfeldige når det gjelder barns sikkerhet. Noen ganger røper den farlige ting, andre ganger gir den råd om sikkerhet.

KI-ene er ikke tilpasset barn

Det er et stykke igjen før teknologien er tilpasset barn. Kunstig intelligens kan altså komme med farlige ideer til barn. Men det må samtidig sies at kunstig intelligens ofte kan være tryggere enn å søke eller surfe fritt på nettet. Det er som kjent både postivt og negativt innhold på nettet. Barn kan også søke etter farlige challenges på nettet og finne det der. Kunstig intelligens pleier derimot å fortelle om fordeler og ulemper ved en sak og viser gjerne et mer balansert bilde.

Markedet for kunstig intelligens er fremdeles umodent. Det er for eksempel usikkerhet om personvernet. Den kinesiske Deepseek samler inn ditt tastaturmønster, blant annet. Og i Danmark advarer man mot Copilot, for man vet ikke helt hvor dataene havner.

Tre enkle tips:

  • Hold aldersgrensene
  • Ikke røp hemmeligheter til KI-ene
  • Det er veldig lett å lage falske nyheter med KI, vær skeptisk til videoer i sosiale medier.

Flere tips her.

(Hivedbilde øverst: Shutterstock / Prostock-studio.)