Foto: Shutterstock / JarTee

Test: Instagram fjernet ingen selvskadeinnlegg

"Instaharm" er navnet på en dansk undersøkelse om selvskading på Instagram. Testen er nedslående.

Sosiale medier hevder at de er blitt flinkere til å fjerne innhold som handler om selvskading. Men en dansk undersøkelse viser elendig resultat. Det er faktisk ikke mulig å få et dårligere resultat.

Non-profit organisasjonen Digitalt Ansvar, som består av 21 andre organisasjoner, opprettet et nettverk av ti private Instagram-kontoer. Fem av profilene var over 18 år og fem av dem var under 18 år. Fra disse profilene lastet de opp 85 innlegg med selvskaderelatert innhold. Dette skjedde over flere uker hvor innholdet ble gradvis mer og mer åpenbart selvskadende.

Resultat: Instagram fjernet ikke ett eneste av de 85 innleggene. Det gjaldt også bilder som helt tydelig viste selvskade med blod, barberblad eller oppfordringer til selvskade.

Organisasjonen brukte selv en algoritme som oppdaget at 88 prosent av bildene som de lastet opp, var selvskaderelatert. Digitalt Ansvar skriver i sin rapport at siden ingen av innleggene ble fjernet, tyder det på at Instagram ikke bruker teknologi som fjerner selvskading.

Ingen av profilene fikk noen advarsel fra Instagram om brudd på vilkårene. Ingen fikk veiledning om hjelp.

Digitalt Ansvar skriver at dere undersøkelse står i sterk kontrast med Metas egne tall som hevder at 99,7 prosent av selvskadeinnhold identifiseres og begrenses før en bruker anmelder det.

Appen sprer selvskading til nye trettenåringer

Rapporten sier også:

«Instagrams anbefalingssystem anbefalte andre 13-årige profiler å bli venner med de resterende profiler i selvskadegruppen, hvis de 13-årige profilene ble venner med bare én bruker i selvskadegruppen. Anbefalingsalgoritmen kan dermed være medvirkende til å forme og utbre nettverk hvor det deles selvskademateriale.»

Rapporten sier at det er dokumentert at eksponering for selvskademateriale øker risikoen for selvskade, og at dette gjelder også de som tilfeldigvis ser slikt materiale uten å ha oppsøkt det.

Skal klage til DSA-tilsynet

Digitalt Ansvar mener at Instagram ikke bare bryter sine egne vilkår og betingelser om innholdsmoderasjon, men at selskapet også bryter DSA-reglene i EU. Digitalt Ansvar skal derfor sende en klage til DSA-tilsynet.

Trenger du hjelp angående temaet selvskading?

Det finnes en egen ressursside om selvskading og selvmordstematikk i sosiale medier. Denne er utviklet av regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS). Målgruppen er fagpersoner og behandlere.

Mange land, også Norge, har innlemmet #chatsafe – en veiledning for unge om hvordan å kommunisere trygt om selvmord på nett. Det er utarbeidet egne råd til foreldre i egen veileder.

Aktuelle hjelpetelefoner/chat:

(Hovedbilde øverst: Shutterstock / JarTee)

Les også