Vilkår i Google Play: Ikke bruk appene til å styre atomkraftverk!

Google har oppdatert vilkårene for å laste ned apper fra Google Play. Man får blant annet ikke lov til å styre flytrafikk med apper som man laster ned.

Umulig å vite hvor vilkårene slutter

Nettbutikken Google Play, hvor barna dine laster ned apper, har oppdatert sine vilkår som blir gjeldende fra 18. oktober 2024. Det er en lang tekst som også inneholder lenker som fører til nye vilkår på nye sider hvor det er nye lenker. Det er umulig å vite hvor vilkårene slutter.

Vi omtaler bare noen av punktene i de oppdaterte vilkårene:

Supervilkår

Google starter med si at deres vilkår gjelder også for appene som du kan laste ned i deres app-butikk.

Hva vilkåret betyr i praksis, er ikke godt å si. Men det virker som at Googles vilkår kan overstyre appvilkårene. Når du bruker en app, må du ikke bare følge med på endringer i appens vilkår når de fornyes, men du må også følge med på endringer i Googles vilkår – for Googles vilkår kan ha betydning for hvordan du kan bruke appen. Å følge med på så mange vilkår er nær sagt umulig i en vanlig digital hverdag.

Det står: «Bruken din av Google Play og appene og spillene (…) filmene, bøkene, tidsskriftene (…) er underlagt disse Google Play-vilkårene for bruk.»

Foreldresamtykke

Barn har ikke lov til å laste ned uten foreldrenes samtykke. 17-åringer i Norge må altså spørre sine foreldre om lov til å laste ned apper fra Google Play.

Det står: «Hvis du er regnet som mindreårig i landet der du bor, må du ha tillatelse fra en forelder eller verge for å kunne bruke Google Play og godta vilkårene.»

Google kan saumfare maskinen din

Google Play har i følge vilkårene rett til å:

  • sjekke dine nettverkstilkoblinger
  • sjekke hvilket operativsystem du bruker
  • sjekke om du benytter potensielt skadelige nettadresser
  • sjekke hvilke apper du har installert via Googles app-butikk, og fjerne eller blokkere apper på maskinen din hvis det er kjent at appen er skadelig
  • sjekke apper som er installert fra andre kilder enn Google Play

Hva kontroll av mulige skadelige nettadresser betyr, er ikke godt å si. Vi har spurt Google og venter på svar.

Tilbakevirkende kraft

De nye vilkårene gjelder også apper som du allerede har lastet ned før de nye vilkårene kom. Det står: «De nye vilkårene for bruk av Play gjelder for bruken din av alt innhold (også innhold du har installert eller kjøpt tidligere), samt innhold du installerer eller kjøper senere.»

Hvis du ikke godtar de nye vilkårene, kan du ikke laste ned flere apper. Men det ser ut til at du får lov til å oppdatere en siste gang de appene du allerede har lastet ned.

Det står: «Hvis du ikke samtykker i endringene, får du muligheten til å laste ned innholdet du allerede har kjøpt eller installert, og avslutte bruken av Google Play. Du kan fortsette å se den aktuelle innholdsversjonen på enhetene dine, i samsvar med den siste versjonen av vilkårene for bruk av Play som du har samtykket i.»

Har du lest tittevilkåret?

Når du laster ned en app fra Google Play, må du godta vilkår for en rekke selskaper og avdelinger, her er noen av dem:

  • Google
  • Google Play
  • Google Payments
  • Appen du laster ned
  • Faktureringssystemer fra eventuelt andre enn Google Play
  • Google Commerce Limited

Alle i listen over har egne lange vilkårstekster, noe som gjør det nær umulig å ha oversikt for en forbruker. Sistnevntes vilkår gjelder også om du bare ser på en app.

Det står: «Innholdet på Google Play tilbys av Google Commerce Limited, og når du laster ned, ser på, bruker eller kjøper innhold på eller via Google Play, inngår du en separat kontrakt basert på disse vilkårene (så langt de gjelder) med Google Commerce Limited.»

Prisen kan endres etter at du har bestilt

Ved forhåndbestillinger kan Google når som helst endre prisen, og da vil bestillingen din bli slettet.

Kan du angre?

Vilkårene har en misvisende mellomtittel, det står: «Angrerett ved kjøp av digitalt innhold.» Da tenker du antagelig at du har angrerett og at det kommer noen opplysninger om det i teksten. Men mellomtittelen burde ha vært: «Du har ikke angrerett».

Vilkårene opplyser først at du har en lovfestet rett til å trekke deg fra kjøpet. Men så står det videre at ved å godta vilkårene, frasier du deg angreretten.

Det står: «Hvis du kjøper varer som forbruker, har du en automatisk lovfestet rett til å trekke deg fra kontrakter om kjøp av eller abonnementer på digitalt innhold på Google Play innen 14 dager uten å oppgi noen grunn. Når du kjøper eller abonnerer på digitalt innhold (unntatt forhåndsbestillinger) på Google Play, samtykker du imidlertid i at det digitale innholdet gjøres tilgjengelig for deg umiddelbart, og du anerkjenner at du gir avkall på den automatiske lovbestemte angreretten som følge av dette.»

Vilkårene til Google Play har som nevnt mange lenker som sender deg ut til nye vilkår, for eksempel vilkår for å kreve refusjon.

Ikke bruk appene i atomanlegg!

Et av vilkårene sier at apper som du laster ned fra Google Play, ikke må brukes til å drifte atomanlegg eller styre flytrafikk.

Måneraketter og ubåter er ikke nevnt i vilkårene og er antagelig innafor.

Vel, de faller nok inn under «andre typer aktiviteter», dermed er absolutt alt med potensiell skade dekket av vilkårene. Da må du tenke deg godt om før du laster ned en app, for å ikke bryte vilkårene. For det er mange aktiviteter som inneholder risiko for skade. For eksempel: Å sykle til jobben er en aktivitet som kan føre til personskade eller skade på eiendom. Karttjenester kan potensielt, ved en svikt, lede deg feil vei inn i en enveiskjørt gate, og det kan ende i skader på personer og eiendom.

Les også