Quislings siste dager
Norsk drama, 2023, passer fra 12 år

ANMELDELSE: En mer psykologisk rettet norsk krigsfilm. Filmen lykkes med å utforske Quisling som person, men den er alt for lang.
Hvilket type menneske var egentlig han hvis navn i dag er et skjellsord? Quislings siste dager forøker å gi et innblikk i dette. Selve innblikket er ikke det verste, men filmen mangler en meningsfull fortelling. Den kompetente filmingen bidrar til litt ekstra underholdning, men når en film er to og en halv time lang, bør den nesten ha litt narrativ substans også.
Handling
Vidkun Quisling har de siste årene ledet det Tysk-okkuperte fastlands-Norge, men nå raser det hele sammen. Hitler er død, og Tyskland har kapitulert til britene og deres allierte. Til tross på et siste forsøk på forhandlinger med seierherrene, tar det ikke lang tid før Quisling sitter bak lås og slå.
Før rettsaken vil myndighetene gjerne ha en tilståelse av skyld. Til dette engasjerer de sykehusprest Peder Olsen. Han skal fungere som fengselsprest, selv om Quisling ikke har spurt om en. Det vil vise seg for presten at Quisling slettes ikke er lett å snakke med om forsoning og anger. Han er prestesønn selv, og kaster i førstningen Olsen ut med bibelsitat. Etter hvert som situasjonen forverres, er Quisling mer og mer åpen for Olsens sosiale fellesskap. Og kanskje er ikke Quisling den eneste som trenger forsoning?
Quislings siste dager
Sjanger: Drama
Skuespillere: Gard B. Eidsvold, Anders Danielsen Lie, Lisa Loven Kongsli, Lisa Carlehed, m.fl.
Språk: Norsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 2t 26min.
Produksjonsår: 2023
Vurdering
Kameraarbeidet i Quislings siste dager er temmelig bra. Har en sett andre norske krigsfilmer, vet en hva å forvente, men det imponerer likevel. Atmosfæren denne filmen lager ligger dessverre et lite hakk under lignende filmer i kvalitet. Musikken er lite merkbar og skuespillet er for det meste helt ok – selv om noen scener utvilsomt imponerer mer enn andre.
Quislings siste dager virker å ha to mål. Det første er å skape et komplekst bilde av Quisling som person. Her lykkes de ganske godt. Reaksjonene hans virker ikke alltid like realistiske, men en kan vel opptre ganske irrasjonelt under nok press. Det andre målet er å fortelle om prest Olsens forsoningsprosess. Her er det ikke like mye suksess. Olsen og kona sin situasjon oppleves aldri veldig dramatisk, og det er vanskelig for seeren å la seg engasjere.
Den største utfordringen til filmen er derimot meningen med det hele. Quisling innrømmer for Olsen at ting kanskje kunne vært annerledes, men han går rett ut og sier at han gjorde alt rett fem minutter senere. Olsen og kona innrømmer for seg selv at de kanskje var medvirkende til jødeeksporten, men de var jo ikke egentlig det. De prøvde sitt beste, gitt forholdene, og hadde uflaks. Når filmen varer i nesten to og en halv time, men en sitter igjen etterpå og kontemplerer meningen med det hele, finnes det nok bedre ting å bruke tiden på.
Egnethet
Quislings siste dager unngår krigscener, men har en scene hvor lik blir gravd opp, i tillegg til en scene hvor en mann blir henrettet. Sistnevnte fremstår noe brutal. Dette er derfor nok ikke filmen for dem som er særs ukomfortable med voldelige handlinger.
Siden filmen tydelig fokuserer mer på det psykologiske enn på det historiske, er den nok ikke særlig godt egnet til undervisningsmateriell. Den lange spilletiden gjør også at antallet skoletimer som må settes av kan bli noe høyt.
Aldersgrense med begrunnelse fra distributør: 12 år
Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes
Filmtrailer:
Les mer om Quislings siste dager:
Hvordan vurderer Barnevakten filmer?
Les våre kriterer for filmanmeldelser
Foto/trailer: SF Studios Norge