Før mørket
Norsk drama, 2024, passer fra 12 år

ANMELDELSE: Mellom skuespill, produksjon og fortelling er spenningen intens, men de noe kjedelige karakterene gjør engasjementet lavt.
Basert på virkelige hendelser ved Leger Uten Grensers arbeid i Den sentralafrikanske republikk i 2013, forsøker Før mørket å formidle nødvendigheten av internasjonal humanitær støtte. Dramaet ved situasjonen er svært godt formidlet, men hovedkarakterene er lite engasjerende og tematikken er ikke like dypt utforsket som den kunne vært.
Handling
I 2013 har Linn en julaften litt utenom det vanlige. Den sentralafrikanske republikk er midt i en borgerkrig, og hun befinner seg i hovedstaden. Mens landets to største militsgrupper kjemper om territorium, må hun – som øverste leder på en klinikk for Leger Uten Grenser – spille varsomt for begge sider for å redde så mange liv som mulig.
Mens de venter på en vaksine-leveranse, skjer derimot noe ekstra bekymringsverdig. En alvorlig skadd mann med tydelige traumer har gjemt seg inne på klinikken. Det er bare ett svært alvorlig problem. Han er fra folkegruppen som ikke kontrollerer nabolaget – og av en eller annen grunn vet alle at han er der. Linn må handle effektivt, for når mørket omsider faller, forsvinner alle lover og regler.
Før mørket
Sjanger: Drama
Skuespillere: Kristine Kujath Thorp, Mattis Herman Nyquist, Bibi Tanga, Alexander Karim, Tracy Gotoas, Alma Pöysti, m.fl
Språk: Norsk og engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: Norge
Spilletid: 1t 30min.
Produksjonsår: 2024
Vurdering
Før Mørket er norskprodusert, og norsk produksjon pleier ikke å skuffe for tiden. Mens musikken ikke gjør noe særlig ut av seg, er alt av filming, sett og redigering bra utført. Sammen med et ganske bra skuespill klarer de å formidle den utrolig kaotiske situasjonen filmen handler om tydelig og effektivt.
Dette kaoset blir omgjort til spenning gjennom filmens smarteste narrative idé: Legene må hjem før det blir mørkt. Dette setter hele resten av filmen i perspektiv, og gjør at seeren aldri får slappet ordentlig av. Ellers er historien svak. Selv om hovedpersonene i et par scener viser sårbarhet, er det lite frukt å hente fra disse scenene. Den skadde flyktningen, derimot, får vi nesten ikke vite noe om. Han sier ikke engang om han er sivil eller milits. Den eneste oppriktig interessante karakteren er sjefen i opprørsgruppen. Han har noen gode scener, men temaene som er relevnte for hans karakter utforskes i liten grad.
Mens Før mørket på den ene siden har en sterk moral om standhaftighet rundt prinsipielt rett til liv, er det også tydelig at dette er en kritikk av politikk rundt geopolitisk støtte. Flere ganger etterspør Linn hjelp fra internasjonale organisasjoner; like mange ganger blir etterspørselen feid bort. Det franske militæret er tilstede i regionen, men de er alltid svært tydelige på at de bare hjelper franske statsborgere. Slik blir filmen en slags oppfordring rettet mot seeren til å bry seg mer om grusomhetene om foregår i fremmede land.
Egnethet
Både lik, blod, åpne sår og tungt bevæpnede krigere har tydelige roller på lerretet gjennom hele filmen. En svært dramatisk situasjon er forsøkt fremstilt på svært dramatisk vis. Filmen er full både fysisk og mental lidelse. Samtidig er fortellingen basert på virkelige hendelser, og skildringene oppleves aldri overdrevent intense – gitt forholdene. Det er også flere karakterer i filmen som svært tydelig ikke forholder seg til allment menneskeverd.
Aldersgrense med begrunnelse fra distributør: 12 år
Filmen har partier med intens og utrygg stemning, og inneholder skildringer av krigsofre som lider. Filmen inneholder også enkelte blodige og dramatiske skildringer av operasjoner. Da skildringene av krigsofre ikke er nærgående, og de blodige skildringene foregår i en operasjonssammenheng, får derfor filmen aldersgrense 12 år
Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes
Filmtrailer:
Les mer om Før mørket:
Hvordan vurderer Barnevakten filmer?
Les våre kriterer for filmanmeldelser
Foto/trailer: Nordisk Film Norge