
Familien kan ha kodeord som forsvar mot KI-svindel
Kriminelle benytter kunstig intelligens for å lure deg eller barna. Det ser ut som at meldingen kommer fra et familiemedlem, men det er egentlig starten på en svindel. Familiens forsvar kan være er et hemmelig kodeord.
Det er FBI som anbefaler at folk har et hemmelig kodeord eller en setning. Det er ikke det samme som passord for å logge inn på en nettside, men et kodeord som du kan be avsenderen fortelle deg, for å forsikre deg om at du faktisk snakker med et familiemedlem og ikke en svindler som utgir seg for å være familiemedlemmet.
Tidligere var det ganske lett å se når utenlandske svindlere forsøkte å skrive på norsk, de var rett og slett ikke flinke nok i språket. Men ved hjelp av kunstig intelligens blir språket perfekt – det er i seg selv kanskje et varselstegn for enkelte…
Har du fått en melding fra et familiemedlem som ber om å få tilsendt penger med en gang fordi det er krise, og at pengene må sendes til en helt ny konto, kan du altså be familiemedlemmet oppgi det hemmelige kodeordet. Dersom det ordet ikke blir levert, vet du at meldingen er fra en svindler.
Lydkloner familien din
Kriminelle kan nå lage falske lydkloner av dine familiemedlemmer. Det er kunstig intelligens som hermer etter stemmen som ligger i et videoinnlegg på sosiale medier. Og det er helt nye setninger som triller ut som svindel. Din sønn snakket kanskje om jula på Tiktok, mens kunstig intelligens lar sønnen snakke om at han er i pengenød, på en talemelding til deg på telefonen.
Kunstig intelligens er blitt så avansert nå at svindlere også kan lage falske sanntidsvideoer.
For å sjekke om personen er ekte, kan du også stille noen spørsmål av typen: «Onkel Arne spør om du kan passe bikkja hans i kveld, er det ok?» Hvis personen svarer «Ja, det er ok», så vet du at det er en svindler, for det finnes ingen onkel Arne i din familie.
Nå skal man ikke skremme barn og gjøre dem paranoide, men på et tidspunkt kan det være greit å introdusere et kodeord eller en kodesetning for familien, nå som KI-alderen er kommet og det blir stadig vanskeligere å se hva som er ekte. Slik kan også barna være sikre på at det er du som ringer dem og gir dem en merkelig beskjed.
(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Roman Samborskyi.)