Foto: Barnevakten / Sjur Jansen.

FAU lagde veileder for elevenes digitale liv

På Ekeberg skole i Oslo har FAU og skolen sammen utformet en digital veileder om mobilbruk, sosiale medier og gaming. Veilederen anbefaler å vente med å gi barna smarttelefon til tidligst 5. trinn. 

Bildet over viser Tobias Vik Steen mens han holder et innlegg i Dataforeningen i februar 2025. Han er leder for digitaliseringsgruppen i FAU ved Ekeberg skole, som har skrevet en veileder om barnas digitale liv. Ekeberg skole er en av Norges største barneskoler.

Vente med smarttelefon

Veilederen foreslår å utsette smarttelefon til tidligst 5. trinn. Den anbefaler også å unngå store meldingsgrupper i klasser og trinn. Og videre at sosiale sammenkomster er mobilfrie. FAU på Ekeberg skole anbefaler også at barna følger aldersgrensene på sosiale medier, som er 13 år i vilkårene. Veilederen nevner dum telefons om et alternativ. (Barnevakten har skrevet om dumtelefon her.)

Utestengelse i spill

Når det gjelder gaming, sier veilederen blant annet: «Å bli holdt utenfor i spill, for eksempel i Fortnite eller Minecraft, er like vondt som å bli utestengt i skolegården.» Oppfordrer FAU foreldrene til å bruke veilederen som utgangspunkt for dialog om felles klasseregler på alle trinn.

Behov for veiledning

Foto: Barnevakten / Sjur Jansen

– Hvordan kom arbeidet med veilederen i gang? Var det en spesiell hendelse eller utvikling som motiverte dere?

– Høsten 2023 identifiserte vi først et behov for veiledning blant litt overveldede førsteklasseforeldrene, da barna skulle tildeles læringsbrett fra skolen. Så viste det seg at behovet var vel så stort blant de med eldre barn – og kanskje særlig de som hadde opplevd frislippet under pandemien, forklarer Tobias Vik Steen til Barnevakten.

Han forteller at tanken var å bidra til gode opplevelser på nett, samtidig som de ville forsøke å forebygge utfordringer som digital mobbing, utenforskap, konflikter og redusert konsentrasjon – både hjemme og på skolen.

– Vi tenkte også at det var lurt å få et felles utgangspunkt, sånn at det ble lettere for fellesskapet å sette grenser uten å bli møtt med at «alle andre får lov». Veilederen bør derfor danne utgangspunkt for diskusjoner om felles klasseregler på foreldremøter fra og med 1. trinn – men også på tvers av klassene på trinnet, sånn at A og B-klassen har samme tilnærming. At hele klassetrinnet har lik praksis, letter gjerne det indremedisinske presset i familier der eldre søsken har fått smarttelefon på et tidligere tidspunkt enn småsøsken.

Gjennom en Facebook-gruppe ble de oppmerksomme på at det parallelt pågikk et tilsvarende arbeid ved Fagerholt skole i Kristiansand.

– Fagerholt ble en stor inspirasjonskilde også for vår veileder, men vi så behov for å ta inn UDIRs anbefaling om mobilfri skole, pluss at vi ønsket noe mer konkret veiledning. I tillegg så vi at det ville styrke forankringen vår, dersom vi fikk med skolen og deres perspektiv.

Digitaliseringsgruppen i FAU laget et utkast som ble sendt skolens ledelse for innspill.

– Deretter mottok vi innspill fra FAU-representantene, før vi sendte veilederen på høring til alle foreldremøtene. I juni 2024 ble den reviderte versjonen forelagt skolen, og så FAU for vedtagelse. I september sørget skolen for at veilederen ble sendt ut til samtlige foresatte gjennom Skolemelding. Ekeberg skole er Oslos største barneskole, så den distribusjonskanalen var veldig nyttig for å gjøre veilederen kjent blant alle foresatte, opplyser Tobias Vik Steen.

Foto: Wikimedia Norge drone-prosjekt.

Bildet over viser Ekeberg skole. (Foto: Wikimedia Norge drone-prosjekt.)

– Var det enkelte temaer som det var vanskelige å bli enige om i veilederen?

– Etter førsteutkastet var det litt debatt i FAU rundt oppfordringen om å vente med smarttelefon til tidligst 5. klasse, men mest om hvordan det ville slå ut for de som alt hadde fått telefoner. Det var ingen tydelige stemmer mot en sånn oppfordring til foreldrene. Bare på det halvannet året som har gått oppfatter jeg at utviklingen går i retning av «tidligst 8. klasse», både ved andre skoler i Oslo-området som utarbeider tilsvarende veiledere og internasjonalt. Etter førsteutkastet fikk vi også med en litt mer teknologi-optimistisk pappa i gruppa. Han sørget for at vi fikk inn mer konkret veiledning og gjorde oss oppmerksomme på hvordan vi ordla oss om for eksempel gaming, sånn at fremstillingen ble mer balansert og konstruktiv.

– Kjenner du til andre FAU-er i Oslo som er i gang med en lignende veileder?

– Ja, absolutt. Vi har blitt kontaktet av andre FAUer i Oslo-området, men også ellers på Sør- og Østlandet. Gjennom sosiale medier ser jeg at stadig flere FAU arbeider med tilsvarende veiledere, særlig denne vinteren har det vært stor aktivitet. Jeg noterer meg også at foreldreinitiativet Smarttelefonfri Barndom får tilslutning fra nye barneskoler i rekordfart. Tilsvarende initiativer finnes i Sverige, Danmark og England, opplyser opplyser Tobias Vik Steen og fortsetter:

– Det er veldig bra at foreldre står sammen om å lage velfunderte veiledere basert på faglige råd og spørreundersøkelser, men etter mitt syn er det også uttrykk for et udekket behov for utvetydige retningslinjer fra myndighetshold. Her har Utdanningsministeren hatt flere gode initiativ, og nå har også Helseministeren meldt seg på. Jeg håper de tør å komme med konkrete og tydelige råd som er enkle å forholde seg til.

– Har du tips til andre FAU-er om hvordan komme i gang med en veileder eller på andre måter forsøke å forbedre den digitale hverdagen til barna?

– Ta utgangspunkt i andre skolers veiledere som ligger tilgjengelig på nett, se hvordan de har gjort det og kom i gang! Antakelig vil du møte mange flere heiarop enn motforestillinger, og så ville jeg vurdert å koble på skolen, sånn vi gjorde. FAU må være eier og avsender av veilederen, men det skader ikke legitimiteten å få innspill fra de som står med skoa på i klasserommet. Og så er det veldig greit om man kan nå alle foreldrene gjennom Skolemelding – og ikke bare de som er følger med på klassens Facebook-gruppe uansett.

Tobias Vik Steen sier at aldersgrenser og foreldreinvolvering er det viktigste man kan bidra med for å forbedre barnas digitale hverdag.

– Vi foreldre må alltid forsøke å sette oss inn i barnas situasjon og forstå virkeligheten som møter dem – på godt og vondt – hvis vi skal være gode støttespillere, sier Steen.

Les også