WhatsApp

Denne appen er aldersmerket 3 år av PEGI i Google Play og 12+ år i App Store. Grense for bruk er 13 år ifølge utviklernes egne vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple).

ANMELDELSE: Kommunikasjonsplattform for å ringe, melde venner og dele video- og bilder i grupper. Brukervilkårene krever at man er tretten år for å bruke appen.

Whatsapp på 20 sekunder – noen kjappe tips

  • Whatsapp er en kommunikasjonsplattform som gjør det mulig å prate med andre en-til-en eller i grupper
  • Man kan sende meldinger, bilder, starte videochat og så videre. Appen minner om Messenger-appen til Facebook
  • Alle samtaler kan krypteres (gjøres privat) slik at andre ikke får tilgang til innholdet
  • Appen kan tilpasses med bedre personvern ved å velge hvem som kan se brukerens posisjon på et kart, hvem som kan legge dem til i gruppechat og hvem som kan se profil- og statusoppdateringene
  • Skru på totrinnsverifisering slik at andre ikke kan stjele kontoen

Vår anmeldelse av Whatsapp

«WhatsApp» kan tolkes som et ordspill på den engelske frasen «what`s up?» – som på norsk tilsvarer spørsmålet «hvordan går det» eller «hva skjer?» I teknologiverden dreier det seg om en melde- og ringeapp som har tilsvarende nytteverdi som Facebooks Messenger-app for eksempel.

Her kan man sende meldinger en-til-en og i grupper, ringe, starte videochat, dele statusoppdatering, egen posisjon og mer.

I motsetning til Snapchat og Instagram som har åpne flater der man kan publisere innhold som veldig mange kan se, er mulighetene mer begrenset i WhatsApp. Selv om man riktignok kan dele en statusoppdatering som blir synlig for alle kontaktene. Og man kan opprette større grupper og «fellesskap» som i praksis øker mottakermassen.

WhatsApp

Format: iOS (apple)/Android (Google)
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: WhatsApp Inc.

I lukkede grupper blir kommunikasjonen mer privat, så lenge man ikke har veldig mange deltakere i gruppene så klart. Man kan visstnok ha opptil 1024 medlemmer per gruppe om man legger til så mange deltakere.

Et sosialt medium som fokuserer på gruppechat krever også større bevissthet omkring inkludering av andre. Hvis en bestemt person holdes utenfor og ikke får delta i samtalegruppen, kan det i enkelte tilfeller oppleves som utestenging. Og man kan også havne i grupper hvor ugreit innhold deles, eller hvor mobbing og uthenging foregår.

Det er fort gjort å tenke at samtale i grupper er mer «privat» enn i åpne fora. Men så lenge noe er på nett, er det lett å ta en skjermdump av en melding eller et bilde, for så å dele videre med andre igjen.

WhatsApp kobler seg raskt opp mot kontaktene på telefonen dersom man gir tillatelse til det. Deretter må man legge inn mobilnummeret sitt. Så må man opprette en profil med navn og eventuelt et profilbilde.

Merk at man må gi appen tillatelse til kontaktlisten på telefonen, hvis ikke, er det ikke mulig å kontakte andre, eller motta samtaler. Man kan også vise en QR-kode på mobilen slik at andre kan ta bilde av den og legge til kontaktinfoen på den måten.

I hovedmenyen kan man legge ut en statusoppdateringer, ringe venner, ta bilde- og videoopptak og endre innstillinger. En statusoppdatering blir synlig for de man ønsker å gjøre den synlig for i kontaktlisten. Det minner egentlig om en type innleggsdeling som man finner på Snapchat eller Instagram med stories.

Muligheten i Whatsapp minner veldig om de funksjonene som finnes i Messenger-appen til Facebook. Det er kanskje ikke så rart når moderselskapet til de som har utviklet WhatsApp, er Meta.

Det som er positivt med denne appen, er bruken av oversiktlige menyer og intuitive funksjoner.

Å ringe venner med videooverføring er enkelt, og man kan legge til flere i en samtale på samme tid. Så er det også enkelt å ta bilder og video. Bilder kan redigeres med filtre, tekst og emoji-ikoner. Så her er det mulig å være kreativ i måten man uttrykker seg på. Til slutt kan man dele dette med venner privat, eller i mindre eller større grupper som man oppretter selv.

En ting man må være obs på er at i motsetning til SMS og ringeminutter, går alle samtaler i WhatsApp på bekostning av mobildata. Man kan riktgnok bruke Wi-Fi for å spare på dyrebare gigabyte.

Appen viser også innhold fra store selskaper som Liverpool Footbal Club, Rockstar Games, Netflix, Spotify, CNN og så videre. Og man kan følge disse for å se innlegg.

Egnethet

WhatsApp har fått aldersanbefaling fra tolv år i App Store (iOS) og er merket tre år fra PEGI i Play Store (Android).

I brukervilkårene til WhatsApp, og gjennom registreringsprosessen, står det at man må være tretten år eller eldre for å bruke appen. Aldersgrensen er trolig absolutt. Det står også at foreldre må godta brukervilkårene på vegne av barn (alle under 18 år).

Smarte innstillinger

For å starte og motta samtaler og meldinger med andre, må man ha mottakeren i kontaktlisten sin på telefonen. Dersom den man kontakter ikke har WhatsApp, blir de automatisk tilsendt en invitasjon til å skaffe seg appen første gang man oppretter kontakt.

Del egen posisjon

WhatsApp gjør det mulig å dele posisjonen i sanntid via mobilens enhet. Dette minner om Snapchat der man kan dele egen posisjon på et kart med andre brukere. Man kan skru på live-visning i opptil åtte timer slik at venner i en privatsamtale eller gruppesamtale kan følge posisjonen din. De kan da gå inn på et kart og se hvor i verden du befinner deg.

Fordelen med WhatsApp er at posisjonsdeling er begrenset i tid og skrus av etter åtte timer. I tillegg, er posisjonsdeling forbeholdt grupper, selv om disse gruppene kan inneholde et omfattende antall deltakere.

Uansett er det lurt å være bevisst på dette med posisjonsdeling og at andre mennesker da kan se hvor du befinner deg.

Totrinnsverifisering

Av andre smarte innstillinger i WhatsApp er det blant annet verdt å nevne totrinnssertifisering. Skrur man på denne funksjonen, sendes det alltid en tekstmelding med kode til telefonen hver gang en ny mobil, nettbrett, osv logger seg på kontoen. Dette skal hindre uvedkommende for å få tilgang til brukeren.

Man kan også begrense hvem som kan se statusoppdateringene inne på «personvern». Status kan begrenses til å være synlig for «mine kontakter», «mine kontakter unntatt » og «ingen».

Alle samtaler er kryptere samtaler slik at kun sender og mottakerne kan se innholdet i dem. På den måten utelukkes WhatsApp og tredjepartsaktører fra å få tilgang, det er i hvertfall det app-utviklerne påstår. Rapporterer man et bilde eller en melding, vil dette bli sendt til utvikleren for gjennomgang.

Man kan også skru av og på varslinger fra appen.

Hvem kan legge til barna i grupper?

Det er flere andre personverninnstillinger som er vel verdt å sjekke ut.

Man kan velge hvem som kan se profilbildet (alle – mine kontakter – ingen), hvem som kan lese info på om-siden. I tillegg kan man justere hvem som kan legge en til i gruppesamtaler (alle – mine kontakter – mine kontakter unntatt).

I personvern-menyen kan man også se i hvilke samtaler man deler egen posisjon på et kart og eventuelt slå av dette.

Man kan også skru på en funksjon som gjør at sendte meldinger forsvinner etter en stund fra mottakerens innboks. Her kan man velge intervaller på ett døgn eller flere dager. Merk at dette hindrer ikke mottakeren fra å ta skjermbilde av innholdet.

Det er også mulig å slå av «lesebekreftelser» slik at andre ikke kan se om man har sett en melding. Og det går an å slå på bruk av skjermlås for å åpne opp denne appen. Et ekstra lag med sikkerhet med andre ord.

Man kan også låse/skjule enkelte samtaler. I tillegg er det en egen funksjon for å dempe anrop fra ukjente numre. Og man kan styre muligheten for hvem som kan legge en til i nye grupper.

Rapporter og blokker

Det er også mulig å rapportere bilder, video og andre meldinger ved å holde ned på innholdet og så velge rapporter. Ved å trykke på vedkommendes brukernavn kan man blokkere en kontakt eller rapportere vedkommende.

Alle foto: WhatsApp Inc.

Lenke til appen: iOS / Android

Testet på iOS

Ønsker du å gi en tilbakemelding på denne artikkelen? Trykk her.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 9. september. 2018 og er blitt oppdatert senere)

Bli medlem av Barnevakten