Unpluq – smart konsept som kan redusere skjermtid
App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/ iOS (Apple).

ANMELDELSE: Unpluq er en app og en fysisk dings som utnytter hjernens latskap for å redusere skjermtid. Og er man motivert for målsettingen, så dette et redskap som faktisk fungerer.
Unpluq på 20 sekunder – noen kjappe tips
- Unpluq er en app som blokkerer apper, spill og sosiale medier for bruk i gitte tidsrom.
- Man kan skape pusterom om natten, når man er på skolen eller ellers ønsker pause fra vanedannende apper.
- Konseptet utnytter hjernens latskap ved å gjøre det komplisert å få tilgang til appene når de er låst slik at man kanskje ikke gidder.
- For å åpne appene må man trykke på et mønster, riste mobilen eller bruke en fysisk dings.
- Appen er mye enklere å bruke enn Apple og Googles innebygde funksjoner, men koster penger.
Vår anmeldelse av Unpluq
Med en mobiltelefon i lomma er veien kort for å dra skjermen frem i alle tenkelige situasjoner. Å scrolle på Instagram eller Tiktok gjør ventingen på bussen, tiden på sofaen eller turen til hytta langt kortere. For noen blir det like instinktivt å sjekke favorittappene som å se på klokka.
Men all denne skjermbruken er ikke optimal for hjernens utvikling. Og man kan kjenne på at appene tar overhånd og at mye verdifull tid blir forspilt på endeløse videoer og spill.
Voksne og tenåringer kan samtidig sette opp skjermtidsbegrensninger på mobiltelefonen selv. Ulempen er at disse kan slås av ved å taste inn en kode og at man da kan fortsette å scrolle som før. Med mindre foreldre slår på slike begrensninger på vegne av barna og ikke røper koden riktignok.
Unpluq – smart konsept som kan redusere skjermtid
Kategori: Foreldrekontroll
Utvikler: Unpluq
Men det er her Unpluq kommer inn med et alternativ som er nokså enkelt, men smidig og effektivt. Hele greia handler om å utnytte hjernens latskap. For om mobiltelefonen alltid er tilgjengelig og det bare er å taste inn en kode for å slå av skjermtidsbegrensningen, så hjelper ikke selv de beste intensjoner.
Fristelsen og tilgjengeligheten kan bli for stor.
Men hva er sjansen for at man faktisk gidder å sjekke appene om man må taste inn et komplisert mønster, riste telefonen eller reise seg opp for å hente en fysisk dings for å slå av skjermtidsbegrensningene?
Kanskje mindre. For noen i hvert fall. Og det er her Unpluq kommer inn i bildet med en helt genial måte å redusere egen skjermtid på for de som er motivert for oppgaven.
Unpluq er først og fremst en app som installeres på mobiltelefonen eller nettbrett som skal blokkeres. Appen er for så vidt gratis, men krever registrering. I tillegg kan man med gratisversjonen kun blokkere to apper om gangen og man kan kun lage en tidsplan.
Den betalte versjonen av appen krever et abonnement.
Og da kan man blokkere opptil 49 apper og nettsider. Altså handler ikke Unpluq om å stenge mobiltelefonen helt for bruk. I stedet handler det om å skrelle ned på de elementene av telefonen som man synes er mest vanedannende.
For eksempel ved å begrense nettsider, spill og sosiale medier til tider der man ikke ønsker å bli fristet til å bruke dem. Og da blir det litt som å sette penger i en sparebørse eller godteri i en tidslukket safe.
Det blir vanskelig å få tilgang til appene når de er stengt for bruk.
Det er ikke mye hokus pokus med Unpluq. Appen er enkel å bruke og skreddersydd til et enslig formål. At man må betale for et abonnement kan være en motivator for noen. Fordi ikke bare investerer man tid, men også penger i prosjektet sitt om å redusere vanedannende apper.
Men man bør være motivert for oppgaven.
Man kan lage tidsplaner for når valgte apper ikke skal brukes. Og dette kan variere per ukedag eller helg for eksempel. I dette tidsrommet blokkeres appene for bruk, med mindre man går gjennom et «opplegg» for å låse de opp for tilgang i et gitt antall minutter. Så stenges alt igjen.
Det kan være å fullføre et mønster på telefonen, at man må scrolle eller riste på telefonen. Altså gjøremål som er kjedelige og litt tungvinne, kanskje nok til at det ikke blir verdt å lese kommentaren på siste Instagram-post allikevel.
Men, Unpluq byr på enda et supereffektivt verktøy. Dette i form av en fysisk dings som man må hente frem og legge bakpå telefonen. Altså en slags nøkkel som låser opp tidsbegrenset tilgang til appene. Og denne er genial fordi om denne nøkkelen ligger i et annet rom eller hjemme når man er ute på tur – så er det veldig komplisert å låse opp tilgang til appene.
Denne nøkkelen kalles en NFC-tag og fungerer ved at den stadig sender elektroniske signaler når den er nær mobiltelefonen. Og kan på den måten brukes for å låse opp tilgang til appene.
Dette er genialt fordi man får ikke sjekket Tiktok, Instagram, Roblox eller hva det måtte være uten denne fysiske brikken. Og det er særlig denne, fysiske dingsen som skiller Unpluq fra alle andre slags verktøy for å begrense skjermtid.
Nå skal det sies at alt håp er ikke borte om man ikke har den fysiske brikken tilgjengelig.
Det finnes et nødmodus som man kan trykke på for å låse opp tilgang til appene i fem minutter. Men denne nødløsningen kan kun brukes en gang per dag. Og skulle man miste den fysiske brikken så kan man velge en annen måte for å låse opp tilgang til appene.
Men dette må gjøres innenfor tillat tid. Så her er det ingen enkel måte å jukse seg unna app fri-tid ved å velge en enklere løsning for å slå av begrensningene.
Unpluq er et enkelt, men utrolig effektivt verktøy for å redusere egen skjermtid. Man tar bort enkeltheten og tilgjengeligheten for å alltid kunne scrolle i en eller annen app som er på mobiltelefonen. Dette uten å måtte velge bort andre elementer med moderne smarttelefoner.
Foreldre kan riktignok gjøre slikt ved å sette opp foreldrestyrte skjermtidsbegrensninger på barnas telefon. Enten det er Apple (Skjermtid) eller Google (Family link). Men det fysiske elementet med å måtte hente en brikke for å få tilgang til appene – er et unikt element.
Dette er en effektiv måte å begynne på endringen av mobilvaner. Og det passer ypperlig for tenåringer eller voksne som ønsker å gjøre noe med sin egen skjermbruk.
Så hva kan Unpluq by på:
- Muligheter for å skrelle bort vanedannende apper og nettsider.
- Pauser og pusterom i hverdagen.
- Nattero og skolero om man ikke ønsker tilgang til bestemte apper til bestemte tider.
- En enklere løsning og et enklere system enn det Apple og Google byr på som kun er fokusert på en oppgave.
Man kan alltids teste gratisversjonen av Unpluq først. Den fysiske brikken må kjøpes fra utvikleren direkte (ekstern lenke) i tillegg til eller sammen med et abonnement for å bruke fullversjon av app og brikkefunksjonen.
Alle foto: skjermdump av appen / Unpluq og redaksjonens bilder
Egnethet
Unpluq er merket med aldersanbefaling 4+år i App Store (iOS), og 3 år fra PEGI i Google Play (Google) altså den laveste aldersanbefalingen.
Målgruppen er nok i større grad tenåringer og voksne. Selv om voksne kan hjelpe til med å sette opp app og brikke på barnas enheter.
Utviklerne jobber også med en egen familieløsning som kommer på plass etter hvert.
Den fysiske Unpluq-brikken fungerer med mange mobiltelefoner og nettbrett, men ikke alle. Sjekk om enheten har støtte for NFC-teknologi.
Utviklerne hevder at de ikke lagrer eller videreselger data. Man kan samtidig velge å gi utviklerne tilgang til data slik at de kan forbedre tjenestene sine. Men det er ikke nødvendig.
Testet på iOS
Lenke til appen: Apple (App Store)/Google (Google Play
Hvordan vurderer Barnevakten apper?
Les våre kriterer for appanmeldelser