Ten ten – close friends only
Denne appen er merket 4+ år i App Store og "foreldreveiledning" i Google play. Krever innlogging via Google- eller Tiktok-konto. Android (Google)/ iOS (Apple)

ANMELDELSE: Walkie talkie-konsept gjør det mulig å ringe og snakke med venner når som helst og uten at man må svare på anropet først. Appen har noen personverninnstillinger på plass, men konseptet kan virke forstyrrende når man plutselig blir oppringt.
Det finnes en app for alt og all mulig slags formål. Appen Ten ten er intet unntak og kan best forklares som en walkie-talkie som man installerer på mobilen. Man legger til venner i kontaktlisten og kan dermed ringe til hverandre når som helst.
Forskjellen fra ordinære telefonsamtaler er at man ikke må trykke for å godta anrop. I stedet kan man høre stemmen til avsender øyeblikkelig og når som helst, selv når man ikke bruker mobiltelefonen. Man kan altså ligge å sove om natten, sitte i stua med familien eller gå på tur med hunden – og plutselig hører man stemmen fra en venn gjennom mobiltelefonen.
Ten ten – close friends only
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: Ten Ten
For å komme i gang med appen Ten ten, må man logge inn med en Google eller Tiktok-konto. Deretter krever appen tilgang til enhetens kontaktliste, mikrofon og varslinger. Formålet her er at man kan legge til venner som allerede er i kontaktlisten på telefonen.
Og ellers trenger appen mikrofon-tilgang for å overføre stemme, og varslinger for å sette i gang samtaler øyeblikkelig når noen blir oppringt.
Man må også opprette et brukernavn og et profilbilde for å benytte seg av appen. Og alle brukerne får en PIN, altså en slags brukerkode. Det er denne man skriver inn når man skal legge til nye venner i kontaktlisten i appen.
På den måten kan man sende venneforespørsler til hverandre ved å taste inn hverandres PIN, og nye forespørsler må godkjennes manuelt før vedkommende legges til. Når venner er lagt til i kontaktlisten, kan man øyeblikkelig ringe hverandre til alle døgnets tider. Og anropet settes i gang automatisk.
At man må oppgi PIN for å legge til nye venner kan gi noe sikkerhet med tanke på kontakt med fremmede og manglende mulighet for å søke opp andres profiler i appen.
Samtidig, kan venner videredele andres PIN eller det kan komme på avveie på noe vis. Derfor er det positivt at det også finnes muligheter for å godkjenne eller nekte nye venneforespørsler slik at kontaktlisten ikke utvides automatisk.
Appen har lite funksjonalitet utover det overnevnte. Og på den måten er nytteverdien lite utover det å ta en ordinær telefonsamtale. Noe av spenningen ligger kanskje i muligheten som man har til å bli anropt når som helst, og plutselig hører man stemmen til en venn, selv om mobiltelefons skjerm er avslått.
Risikoen for tull, misbruk eller at andre enn bare tilhøreren mottar anropet er samtidig stor. Fordi lyden går rett på enhetens høyttaler og høyt volum.
Man kan bli vekket om natten, og man har ingen kontroll over det avsender sier. Det kan være ufint språk, støy eller annet som man ikke ønsker at skal slippe gjennom. Samtidig er det ingen mulighet for fjernopptak eller sniklytting, ettersom det kun er øyeblikkelig sending av lyd som er mulig.
Det er allikevel noen innstillinger for å begrense anrop. Man kan «dempe» enkeltbrukere eller alle brukere slik at de ikke kan foreta anrop. Denne begrensningen kan settes innenfor et bestemt tidsrom eller til man selv opphever dempingen.
Og mange barn og unge vil nok kunne ha et bevisst forhold til denne funksjonen og for når de er tilgjengelige eller ikke.
Samtidig, er det åpenbart en risiko for at man glemmer å slå på dempingen. Derfor er det god grunn til å være obs på hvem man legger til i kontaktlisten dersom man bruker appen, og at man er klar over at lyden kan nå gjennom telefonen og dens høyttaler slik at også andre i rommet kan høre hva som blir sagt.
Foto: skjermdump fra appen/ Ten Ten
Egnethet
Ten Ten har fått aldersmerking «foreldreveiledning» fra PEGI i Google Play og 4+ år i App Store.
Det kommer ikke tydelig frem noen aldersgrense for bruk av appen i brukervilkår. Men det står at man må godta vilkårene, og sånn sett må man egentlig være myndig (18 år) for å godta vilkårene. Men dette står altså ikke eksplisitt.
Merk at det også finnes egne innstillinger for å blokkere/rapportere brukere, og for å slette kontoen om man vil ha denne tatt bort.
Appen samler inn noe data. Ifølge Apples App Store, samles det inn kontaktinformasjon, brukerdata, brukerdelt innhold, kontaktlister, diagnostikk og litt mer – som ikke knyttes til brukeren.
Det er vanskelig å si om denne appen er noe verre enn andre apper på deling av data.
Vær obs: I brukervilkårene godtar man blant annet at utviklerne får fri tilgang til å bruke innhold i forbindelse med bruk av appen (også kommersielle formål). Blant annet bruk av stemmeopptak og bilde som er brukt i appen. Det er vanskelig å si hva denne tillatelsen innebærer i praksis, og hva slags data som blir samlet inn og brukt og til hvilket formål. I tillegg er det vanskelig å si om denne appen er noe verre enn andre apper. Brukervilkårene har et tungt juridisk språk som er vanskelig å forstå. Se utdraget under:
«You represent and warrant that you have the right to grant, to us an unrestricted, unlimited, irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, royalty-free, fully-paid, worldwide right, and license to host, use copy, reproduce, disclose, sell, resell, publish, broad cast, retitle, archive, store, cache, publicly display, reformat, translate, transmit, excerpt (in whole or in part), and distribute such Contributions (including, without limitation, your image and voice) for any purpose, commercial advertising, or otherwise, and to prepare derivative works of, or incorporate in other works, such as Contributions, and grant and authorize sublicenses of the foregoing. The use and distribution may occur in any media formats and through any media channels.»
Testet på iOS
Lenke til appen her: iOS/Android.
Hvordan vurderer Barnevakten apper?
Les våre kriterer for appanmeldelser