Roblox
Denne plattformen har fått anbefalt aldersgrense "foreldreveiledning" fra PEGI og 12+ år fra App Store. Krav om at foreldre godkjenner vilkårene på vegne av barn. Android (Google)/iOS (Apple)/Windows/Xbox/Playstation.

ANMELDELSE: Roblox er en plattform som gir tilgang til tusenvis av spill og et sted der barn og unge kan chatte og være med venner. Velg foreldreinnstillinger som gir barnet en tryggere bruk av spill-plattformen.
Roblox på 20 sekunder – noen kjappe tips
- Husk at Roblox ikke er ett spill, men en plattform som gir tilgang til mange spill. Her er det både milde varianter og spill som kan inneholde skyting, vold, sosiale chatterom og skrekk.
- Bruk foreldreinnstillinger for å luke bort spill som ikke egner seg for yngre barn.
- Begrens hvem barna kan chatte og spille med i foreldreinnstillingene.
- Bruk totrinnsverifisering slik at barna ikke mister kontoen dersom de glemmer passordet sitt.
- Snakk med barna om kjøpemas og reklame. Flere av spillene i Roblox manipulerer barna til å kjøpe ting. En rapport avdekker også at det finnes spill og grupper på plattformen som omhandler porno, seksualisert atferd og voldelig innhold. Barnevakten har derimot fått lite negative henvendelser fra foreldre om at barna har opplevd denne type innhold på plattformen.
Vår anmeldelse av Roblox
Utgitt i 2006 kan Roblox sammenlignes med Netflix eller YouTube – men for spill. Her kan barn og unge logge seg på og få tilgang til tusenvis av «gratis» spill som andre brukere og profesjonelle spillutviklere har laget.
I tillegg er det mulig å lage sine egne spill og spillinnhold helt fra bunnen av (og i teorien tjene penger på det).
Roblox
Kategori: Spill
Utvikler: Roblox Corporation
Dersom man velger å lage sitt eget spill, kan man også lære mer om design, koding og hva som må til for å utvikle et velfungerende spill. Andre brukere kan også gi sin bedømmelse når man er ferdig med å publisere verket sitt.
Roblox er så absolutt populært her til lands, og mer enn 6 av 10 gutter og 7 av 10 jenter i alderen 9 – 11 år benytter seg av plattformen (Barn og Medier, 2024).
Det er kanskje ikke så rart at mange blir trukket mot konseptet. Med mer enn to millioner på verdensbasis som lager spill til Roblox-universet er det alltid noe nytt å finne her. Og alltid et nytt spill å oppdage.
Og fordi både privatpersoner og ikke bare profesjonelle lager spill, er det mye kreativitet og originale ideer i omløp som kanskje ikke slipper til med større spillselskap som har begrensede prioriteringer.
Dette blir også et samfunn der brukerne bygger på hverandres ideer og kreativitet – slik at det stadig skapes noe nytt som er inspirert av andre. I Roblox er det derfor alltid noe å finne for alle og enhver sin smak.
Her finnes det nemlig mangfoldige spill innen mange sjangre:
Kjør bil, spill fotball, jobb i en restaurant, lever pizzaer, røm fra et fengsel, adopter et kjæledyr, røm fra zombier, spill skytespill eller lek gjemsel. Mange av spillene som blir utgitt her er inspirert av mer kjente titler på markedet. Noen grenser til plagiat ved å låne ekte bilder, logoer og musikk fra andre spill og filmer. Men utover det er det definitivt mye kreativitet i omløp.
Det andre har utviklet kan så klart være preget av designfeil og ulike utfordringer. Men tittelbiblioteket rangerer også «de mest anbefalte» og «populære» spill. Så her luker man ut noe av det som ikke helt holder mål.
I tillegg til å være et spillbibliotek, er Roblox også en sosial møteplass.
Man kan spille sammen med venner, og man kan ha kontaktlister på samme måter som i andre nettbaserte spill/sosiale medier. Det er mulig å snakke sammen inne på denne plattformen via chat for eksempel, og man kan bli med inn i hverandres spill.
Roblox har også grupper som man kan opprette eller bli med i. Disse kan være så små at de kun har to-tre personer, eller så store at det finnes millioner av brukere. Her kan både brukernavn og språk ha en form som er svært upassende avhengig av hvilken gruppe man kommuniserer i. Og potensielt kan barn komme i kontakt med fremmede på denne måten.
Det er også et pluss at Roblox finnes til mange ulike typer spillmaskiner (mobil, konsoll og PC) og det er mulig å spille på tvers av konsollene. En som har iPad kan spille med en som har PC for eksempel – såkalt «cross-play». Derfor trenger man ikke en dyr og avansert spillmaskin for å komme i gang med Roblox.
Grafikken er enkel og bare hakket bedre enn Minecraft, og kanskje av den grunn innbydende for barn. Men det betyr ikke at det kun finnes «barnslige» spill. Universet byr på mildere titler der man skal adoptere kjæledyr eller leke gjemsel, men også rene skrekk- og skytespill.
Og husk at med chattemuligheter og kontakt med fremmede, er det alltid en risiko for ufin oppførsel, utestenging og kontakt med voksne med uærlige hensikter. Snakk derfor med barna om trygg nettkontakt, og vurder å begrense hvem barna kan chatte med.
Egnethet
Roblox har fått aldersanbefaling fra 12+ år i App Store (iOS) og «foreldreveiledning» av PEGI i Google Play (Android) og til Xbox One og Series S og X, samt Playstation. Det er også et krav om at foreldre leser gjennom og godkjenner vilkårene på vegne av barn.
Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen eller spillet ikke kan vurderes på forhånd. I Roblox endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre, og hva slags spill som lages. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn. Inne på Roblox finner man spill som er klassifisert etter type innhold som vold, skrekk, grov humor, blod og så videre. Les mer om dette her.
Brukere som er verifisert som over 13 år, kan også få tilgang til stemmechat og brukere som er verifisert som over 17+ år kan få tilgang til spill som er merket 17+ år (mer om dette nederst i artikkelen).
I App Store (Apple) begrunnes anbefalt alder med at spillet kan inneholde sjelden, mild/realistisk vold og sjelden mild/tegneserie eller fantasivold.
Vi vil gjøre obs på at Roblox ikke er ett spill, men heller en plattform med tilgang til mange spill. Pendelen her går fra milde alternativer til litt «tøffere» varianter. Men allikevel har Roblox begrensninger for hva slags type spill som kan publiseres på deres plattform:
For eksempel så har ikke utviklere lov til å lage spill som bygger på nakenhet, seksuelt innhold, virkelighetsvold, diskriminering osv. Dersom man oppdager denne type innhold, kan man rapportere dette til Roblox direkte. 17+-innhold har egne kriterier og kan tillate ufint språk, alkohol, romantikk og sterk vold.
Rent generelt er det begrensninger for hvor realistiske spillene i Roblox kan se ut – på grunn av spillmotoren som preges av tegneseriegrafikk.
Men Roblox er i full utvikling og utvilsomt vil grafikken og spillmekanikken bli bedre med tiden og potensielt mer realistisk. De sosiale mulighetene med chat byr også på kontakt med fremmede.
Alternativer til Roblox:
Tips og råd:
Vi anbefaler å oppgi barnets ekte alder (i hvert fall omtrentlig fødselsdato) i registreringen av en konto på Roblox. Barn under tretten år får strengere innstillinger for chat. Og brukere under 9 år får kun tilgang til spill som inneholder moderat vold eller mildere. Allerede opprettet en konto? Alderen kan justeres ned i etterkant.
Det er dessuten mulig for foreldre å legge inn egen e-postadresse slik at barna ikke behøver å legge inn denne type informasjon. Da kan man også skru på totrinnsverifisering. Det innebærer at for hver nye pålogging må man skrive inn en unik kode som kun blir sendt til din e-postadresse. Eventuelt kan man velge å bruke en kodegenerator-app. Man kan også skrive ut identifikasjonskoder i tilfelle man skulle glemme passord og så videre ved bruk av kodegenerator-app.
Selv om uvedkommende får tilgang til barnets brukernavn og passord, kan de altså ikke enkelt stjele kontoen til barna når totrinnsverifisiring er på. De må ha den unike koden som blir sendt til din e-postadresse/app.
I tillegg kan din e-postadresse brukes til å hente tapt/glemt passord.
Nytt system for merking av innhold
Tidligere var spillene på Roblox merket med alder alle aldre, 9+ år, 13+ år og 17+ år. Dette er ikke lenger tilfellet. Nå er spillene i stedet merket etter type innhold. For eksempel om spillet inneholder vold, grov humor, blod, skrekk og så videre,
Man har følgende inndeling i merkingen (vår oversettelse fra engelsk):
- Minimal: Kan iblant inneholde mild vold, noe urealistisk blod, og noe mild skrekk.
- Mild: Kan inneholde gjentakende, mild vold, mye urealistisk blod, frekk humor og gjentakende, mild skrekk.
- Moderat: Kan inneholde moderat vold, mild, realistisk blod, moderat, grov humor, ikke interaktive gambling-elementer og skrekk.
- Restricted: Kan inneholde sterk vold, store mengder med realistisk blod, romantikk, grov humor, alkohol, sterk språkbruk.
Kort fortalt: Jo lengre mot ytterpunktet i skalaen, jo sterkere inntrykk kan man finne i spillet. Det siste alternativet (restricted) er kun tilgjengelig for de som har ID-verifisert kontoen sin og som er over 17 år.
Begrens innhold, kjøp og chat:
Enten barna allerede har en Roblox-konto eller får en ny for første gang, så logger man inn på barnas konto. Deretter går man til innstillinger og velger så «parental controls». Her får man spørsmål om å koble barnets Roblox-konto til forelders Roblox-konto.
Her skriver man så inn forelders epost-adresse. Og det blir så sendt en e-post der man kan begynne med å opprette en egen Roblox-konto til forelderen.
Merk at man i denne prosessen også blir bedt om å verifisere at man er en voksen. Dette gjør man ved å oppgi bankkort/kredittkortinformasjon eller ID. Om man ikke ønsker å utlevere for mye personlig informasjon, så kan det være bedre å oppgi kredittkortinformasjon i stedet.
Når kontoene er koblet sammen, så kan man logge inn på Roblox med den nye foreldrebrukeren. Da vil barnets bruker dukke opp inne på innstillinger og parental controls-menyen. Her kan man blant annet se hvor mye tid barnet har brukt på Roblox og hvilke venner som ligger inne i listene deres.
Her vil det også dukke opp forespørsler i en egen liste, for eksempel dersom barnet spør om å få spille spill med høyere innholdsmerking. Man kan ikke tillate spill enkeltvis, kun juster opp innholdsmerkingen slik at barna får tilgang til alle spill innenfor en gitt innholdsmerking.
Merk: Man kan ikke overstyre eller begrense barnets muligheter til å sende eller godta nye venneforespørsler. Men på denne måten får man en viss oversikt i det minste. Og ved å trykke på «manage» i vennelisten, så kan man blokkere og rapportere enkeltbrukere i barnets venneliste.
Vedkommende vil da bli fjernet fra barnets venneliste og de kan heller ikke kontakte barnet i chat eller legge dem til som venner igjen.
I tillegg er det en egen meny her for å angi tidsgrenser. Altså hvor lenge barnet skal få spille Roblox i løpet av en dag.
Lengre ned på foreldresiden finner man enda flere innstillinger som man kan bryne seg på. Vi tar for oss de viktigste her:
På «content maturity» kan man begrense tilgang til spill etter hva slags innhold som er tilgjengelig. Spill som er merket med innhold som er sterkere enn valgte innstilling, blir låst for barnet. Skalaen her går fra minimal til moderat. Og for de som er 17+ år og ID-verifisert er også «restricted» et alternativ.
Man er ikke fullstendig sikker om man velger den strengeste innstillingen. Noen spill som inneholder chat eller rollespill-elementer er fortsatt tilgjengelig. Og så lenge det er interaksjon mellom brukerne, så vil det kunne oppstå ugrei samhandling.
Men foreldreinnstillingene kan hjelpe noe.
Andre innstillinger:
- På «communication» kan man slå av eller på privat chat en til en samt offentlig chat inne på spill.
- Inne på samme meny kan man styre hvem barnet kan spille sammen med. Dette kalles «party» og innebærer å lage en gruppe som man spiller spill med. Man kan slå av muligheten for at barna kan spille med andre, velge kun venner eller tillate større grupper (group party).
- Man kan sette beløpsgrenser og varsler når barnet foretar kjøp inne på «spending restrictions».
- Inne på «visibility og private servers» kan man justere hvem som kan se hvilke spill som barna er aktive i og bli med i. Samt hvem som kan opprette private spill med barnet. Sistnevnte dreier seg om at man kan starte visse spille kun med venner for eksempel.
- Hvem barna kan byttehandle med styrer man inne på «trading & inventory». Men dette begrenser ikke byttehandler i visse spill, kun i byttehandel som man finner i menyen når man er inne på Roblox.
Blokker enkeltspill
Inne på «content restrictions» finnes det en egen knapp som heter «blocket experiences». Ved å trykke på pluss-ikonet her kan man søke opp navn på enkeltspill og blokkere disse slik at barna ikke får tilgang.
Men det er ikke alt. Der man har oversikt over barnets tidsbruk kan man også trykke på «manage». Det dukker da opp en liste over de spillene som barna spiller mest under «top experiences». Også her kan man blokkere tilgang til enkeltspill dersom man oppdager at barnet bruker mye tid på noe som er uegnet for eksempel.
Rapporter og blokker
Roblox har også et chattefilter som luker ut en del banning og hatefulle uttrykk. Filteret er ikke perfekt, men plukker også opp en del norske ord. Dette filteret er strengest (luker ut flest ord) for brukere under 13 år.
Så er det mulig å rapportere og blokkere brukere, innhold og meldinger inne på Roblox. Gjør barna obs på disse mulighetene. Inne på profilen til en bruker er det mulig å rapportere brukeren, blokkere den eller fjerne vedkommende fra vennelista. Man bør også snakke med barna om misbruk av disse mulighetene, for eksempel dersom noen i klassen eller vennegruppa blir ekskludert/fjernet fra vennelister med hensikt å utestenge/ekskludere.
Spill har også en «report»-knapp på forsiden til spillet.
Generelt bør foreldre vær obs på at det kan oppstå utfordringer i chat/kontakt med fremmede og lignende.
Vær obs på kjøp-i-spill
Den eneste måten Roblox Corporation kan overleve på, er om de tjener penger. I 2023 tjente Roblox til tross for å være et «gratisspill», omtrent 2,8 milliarder amerikanske dollar. Med en valutaomregning med dagens kurs (1 USD er 11 NOK) tilsvarer dette omtrent 30 milliarder norske kroner i omsetning.
Mange spill i Roblox-universet er bygget opp slik at man får «smake litt» på spillet. Så er det mulig å kjøpe fordeler og abonnementer, enten kosmetiske eller rett og slett noe som gir et overtak i spillet slik at det blir lettere å vinne.
Forskere har også avdekket at flere av spillene i Roblox manipulerer barna til å kjøpe ting.
Klart barn kan bli fristet til å bruke ekte penger for å få et fortrinn eller for å se kule ut i spill, og de kan bli fristet når de ser at vennene har stilige ting i spillene som de selv ikke har. Eller at man plutselig har kjøpt seg til en raskere bil eller et bedre våpen som gjør det lettere å vinne mot andre.
Mange barn og unge handler i spill og så mange som 63 prosent av 9 – 18-åringer har kjøpt noe med ekte penger i spill, enten selv eller ved at foreldrene har kjøpt noe for dem (Barn og Medier: 2022).
Man kan ha klare avtaler med barna på forhånd om de skal få lov til eller eventuelt hvor mye de skal få bruke på spill i uken, måneden osv. Skal det gå av lommepengene, hva med andre ting barna har lyst på? Her kan man fastsette sum og bruksformål i forkant.
Det går også an å kjøpe gavekort som barna kan løse inn i spillet.
Velg et sikkert passord på app-butikken
Innstillinger for å hindre kjøp uten foreldres tillatelse på mobil/PC er også lurt og at foreldre har passordmur slik at barna ikke handler uten lov. Dette kan gjøres på den enkelte spillkonsoll/mobiltelefon/nettbrett. Les mer om dette her.
Man bør også snakke med barna om det å ta imot gjenstander i spillet fra fremmede. Og omvendt, så er det mulig å bytte/selge gjenstander med andre i Roblox. Her er det brukthandel-mentaliteten som gjelder: Ikke gi fra deg noe i spillet før du har tatt imot betaling, og ikke gå inn på andre nettsider utenfor Roblox i håp om å få gratis Robux (spillets egen valuta for kjøp og salg). Dette kan være svindel!
Dette sier Roblox selv at man ikke bør gjøre:
- Å bruke de offisielle kanalene i spillet til å betale for kontoer, ekte penger eller grupper
- Å låne bort din konto eller gjenstander til andre
- Lage avtaler hvor den ene må gi fra seg noe først, og så stole på at den andre følger opp
- Å gi din konto eller en gjenstand til en mellompart som skal selge eller byttehandle for deg
Kontoer for 13+ og 17+ år
Foreldrekontroll-systemet til Roblox er ment for de under 13 år. Og det er ingen mulighet til å koble en foreldrekonto til en tenåringskonto per nå. Man finner allikevel en rekke innstillinger som tenåringen selv kan styre inne på settings > privacy and content maturity.
Her kan man også begrense tilgang til spill etter hva de inneholder og chat. Men det er ingen mulighet til å låse innstillingene på vegne av 13-åringen.
Brukere som er over 13 år kan «verifisere kontoen sin». Da får man blant annet tilgang til stemmechat. For å få til dette ber Roblox om bilde av pass eller annet ID-kort. Det er alltid en risiko å gi fra seg denne type informasjon. Man kan vurdere å legge en papirlapp over passnummer, personnummer osv. Les mer om dette her.
Les mer om bytte og handel i Roblox her.
Les også foreldreguiden fra utviklerne.
Testet på iOS
Last ned appen her på iOS / Android.
Ønsker du å gi en tilbakemelding på denne artikkelen? Trykk her.
App-trailer
Hvordan vurderer Barnevakten apper?
Les våre kriterer for appanmeldelser