Messenger

Denne appen er merket "foreldreveiledning" fra PEGI og 12+ år fra App Store. Grense for bruk fra 13 år. Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows

ANMELDELSE: Med denne appen kan man kommunisere en-til-en eller i grupper gjennom tekst, tale, video og bilder. Metas Messenger er enkel å bruke og har grunnleggende funksjoner på plass.

Det er Facebook-eide Meta som står bak Messenger. Og dette er, kort fortalt, en app for å kommunisere en-til-en og i grupper.

Selv om Facebook og Messenger til dels går inn i hverandre, er de også ulike i måten de fungerer på. Facebook har en mer åpen og offentlig form ved at man kan dele innhold til mange samtidig. Messenger handler gjerne om å kommunisere med en om gangen eller i grupper.

Messenger

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: Meta

Messenger-appen har også mindre reklame, trykk av nyheter og influenserinnhold og mas fra annet enn de man direkte chatter med.

I tillegg er det mulig å bruke Messenger-appen med kun en Meta-konto som ikke er koblet til Facebook i det hele tatt.

Det er også greit å være klar over at gruppene i Messenger kan bli nokså store om mange inviteres inn i samtalen. I tillegg er det enkelt å dele innhold utenfor gruppen ved å ta skjermdump, eller ved å kopiere bilder og tekst for eksempel. Så selv om noe foregår i samtale en-til-en, eller i mindre grupper, kan alltids noe bli delt videre uten vedkommende sitt samtykke.

Messenger er intuitivt og systematisk satt opp. Alle pågående samtaler ramses opp i rekkefølge etter siste aktivitet, og man kan starte nye samtaler og invitere flere inn slik at man deltar i en gruppechat.

Her kan man dele tekst, taleopptak, emoji-ikoner, bilder, meningsmålinger, video, filer og GIF-er (korte videosnutter) med mottakerne. Det er også mulig å spille spill med andre, og man kan dele stedsplassering via mobilens GPS slik at andre kan finne deg på et kart.

Man kan også lage kallenavn på alle de andre som er i gruppechatten, eventuelt gi selve gruppechatten et eget kallenavn. Åpenbart kan det dukke opp en del rusk og uegna kallenavn som blir gitt til hverandre og gruppechatten.

Om man er tilkoblet Messenger-appen med Facebook, så kan man dele en «historie» med kontaktene sine. En historie er en serie med bilder som deles som en lysbildefremvisning.

For å bruke Messenger må man opprette en Meta-konto. Man får ikke opprettet en Meta-konto om man angir en kontoalder under 13 år. Taster man inn at man er yngre enn 13 år, får man ikke opprettet konto.

Det er for øvrig gratis å laste ned og bruke Messenger bortsett fra bruk av mobildata dersom man ikke er tilkoblet et trådløst nettverk.  Når kontoen er opprettet synkroniserer Messenger med mobiltelefonens kontaktliste (om man gir tillatelse til det).

For å invitere nye kontakter kan man enten sende eller motta chatteforespørsler fra andre. Et eget søkefelt gjør det mulig å lete opp brukernavn som er registrert hos Meta.

Det er også mulig å starte samtaler med fremmede, eller omvendt, fremmede kan opprette en samtale uten å være i kontaktlisten fra før av. Denne samtalen ligger da tilgjengelig i en egen undermeny (meldingsforespørsler).

Messenger er en ryddig og intuitiv app å bruke. Den gjør det enkelt å kommunisere med venner i den form man måtte ønske. Enten det er tale eller videochat, er det åpent for mange muligheter.

Å dele bilder fra et album, eller ved å knipse et bilde der og da, er gjort på et blunk. Man kan så redigere inn tekst, symboler og emoji-ikoner inn i bildet og på den måten være kreativ når man ønsker å formidle noe.

I videochat kan man også skru på et hav av effekter. Det kan være kostymer, glitter eller mange andre artige animasjoner som legger seg oppå kamerabildet ditt. Da kan unge prate sammen med andre ikledd et spennende romvesenkostyme for eksempel.

Egnethet

Messenger er merket «foreldreveiledning» fra PEGI og 12+ år fra App Store.

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. I Messenger-appen endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller ikke, egnet for barn. Foreldre anbefales å veilede barna dersom de skal bruke appen.

I Apples App Store begrunnes aldersmerkingen med tegneserievold og mild gambling.

Bakgrunnen for dette er muligens at appen inneholder spill og GIF-er (små videosnutter som sendes som meldinger til mottaker).

Innholdet med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsender og mottaker. Dette på samme måte som når man kommuniserer med andre utenfor skjerm.

I Metas vilkår angis en grense med minimum fylte 13 år for bruk av Facebook. Messengers aldersvilkår nevnes ikke spesifikt, men i og med at man må angi en alder på over 13 år for å opprette Meta-konto også for Messenger, så antar vi at alderskravet gjelder på 13 år også for Messenger-appen.

I motsetning til Facebook fokuserer denne appen på kommunikasjon i mindre grupper og ikke ut til en offentlig flate der veldig mange kan lese/se det man deler. Men som med alle former for kommunikasjonsplattformer, kan innhold bli delt videre uten avsenders samtykke. Så lenge noe er publisert på nett, kan innholdet bli videresendt til uvedkommende.

Smarte innstillinger for Messenger-appen:

Ved å trykke på tannhjulet kommer man til en rekke innstillinger. Det er mulig å dempe varsler og lyder. Inne på personvern og sikkerhet kan man velge hvem som kan sende meldinger. For eksempel om de som har ditt telefonnummer, og om meldingene skal bli sendt direkte til chattevinduet, meldingsforespørsler eller ikke i det hele tatt.

Det samme kan man velge for alle andre brukere på Facebook eller Messenger.

Man kan slå av eller på lesebekreftelser (at andre kan se om du har lest meldingene deres).

I chat med andre kan man rapportere brukere og innhold. Det er også mulig å blokkere vedkommende. Og man kan for hver enkelt samtale slå av varsler og lesebekreftelser. Eventuelt kan man begrense kontakter – som er steget før blokkering der samtaler skjules, uten at vedkommende får beskjed om det.

Testet på iOS

Lenke til Messenger: iOS/android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten