CapCut

Denne appen har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI i Google Play og 12+ år fra App Store. Barn under 18 år må ha godkjenning fra foreldre, og appen er heller ikke ment for noen under 13 år ifølge brukervilkår. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Video- og bilderedigeringsprogram byr på mange kreative muligheter, men denne appen samler inn en del data og grenser til å ligne på sosiale medier. Appen er dessuten utviklet av Bytedance (moderselskapet til Tiktok).

Capcut er en mobilapplikasjon for å klippe og redigere bilder- og videosnutter. Appen er intuitiv å bruke samtidig som den har mange kreative muligheter for å legge til filtre, musikk og dataanimerte effekter på eget innhold.

Man kan også se andres innhold og lage lignende videoer ved å følge deres oppskrifter. Disse er interaktive ved at man tar i bruk en mal og enkelt endrer på tekst og legger til egne bilder, så blir filmen av lignende karakter.

Dette kombinert med at appen er gratis, gjør denne til et interessant verktøy for alle som holder på med en eller annen form for videoproduksjon. Appen samler samtidig inn en del data (les mer om dette lengre nederst i artikkelen) og har samme moderselskap som Tiktok.  Merk at det også finnes en datamaskin-versjon av appen (ikke testet).

CapCut

Format: iOS / Android
Kategori: Bilde- og videoproduksjon
Utvikler: Bytedance

Det koster ingenting å komme i gang med Capcut, og man må ikke nødvendigvis ha en konto. Man kan sammenkoble e-post, Facebook, Google eller Tiktok-konto med appen, men det er ikke obligatorisk. Samtidig er en del funksjoner og redigeringsmuligheter låst bak et abonnement som man må betale for.

På hovedsiden har man en oversikt over alle pågående prosjekter. Her er det enkelt å hoppe inn og ut av forskjellige videoproduksjoner alt ettersom behovene måtte oppstå.

Man kan legge til bilder og video som allerede er produsert (fra enhetens album) eller filme innehold direkte i appen. Innspillingsvinduet minner om Tiktoks produksjonsside. Det går også an å legge til Snapchat-lignende effekter som laserstråler som skytes ut av øynene , at man får en neon-tvillingutgave av seg selv eller andre animerte effekter.

Det finnes også en egen mulighet for å påføre et ansikt digital sminke. Her kan man gjøre tennene lysere, huden jevnere, haken kortere, ansiktet tynnere og så videre i tillegg til øyenskygge og digitale vipper.

I redigeringsmodus kan man legge til bilder og video fra mobiltelefonens album. Disse kan automatisk bli redigert med musikk og et lite knippe effekter. Ønsker man en kjapp video basert på lagrede bildeminner og videoopplevelser er dette en måte å gjøre det på.

For de som vil ha større kontroll over prosessen kan man ordne med mye på egenhånd.

Her finnes det drøssevis av redigeringsmuligheter. Man kan justere lengde på klippene, legge til tekst og filtre, ordne med bakgrunnsmusikk og klistremerker, justere videotempo eller spille inn tale som skal ligge oppå lydklippene.

Mulighetene er rett og slett mange for en «liten» app i lommeformat.

Capcut er et kreativt videoverktøy som er relativt enkelt å bruke. Her kan man snekre sammen lekre filmer og bilder som kombineres med musikk, effekter, tekst og alt annet man kunne ønske seg.

Man kan også enkelt få og etterligne inspirasjon fra andre videoskapere.

Ettersom mye video og bilder tas med mobiltelefon, blir veien kort for å redigere mediefilene direkte på mobiltelefonen. Appen har også andre, kjekke funksjoner, som for eksempel en skjerm der man kan lese tekst eller manus samtidig som dette spilles inn.

Med appen kan man også:

  • Fjerne bakgrunner
  • Lage reklameplakater og produktbilder (krever kjøp av abonnement)
  • Tekste videoer automatisk
  • Legge til filtre, overganger, musikk, tekst, effekter og mer på videoer
  • Følge andre brukere, like og kommentere på deres innhold

Alle foto: Bytedance

Egnethet

Capcut er merket 12+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play. Utviklerne påpeker i brukervilkårene at appen er beregnet for brukere over 13 år, og uansett må barn under 18 år ha tillatelse av foreldre til å bruke appen. Foreldre må også lese gjennom brukervilkårene på vegne av barna. Man får heller ikke opprettet en konto om man angir en alder under 13 år.

Appen er gratis å bruke, men en del innhold er låst og krever kjøp av abonnement.

Innsamling av data

Det er greit å være obs på at appen samler inn en del opplysninger. Som eksempel har Oslo kommune av den grunn forbudt appen i skolesektoren deres.

Av eksempler på data som samles inn:

  • E-post kontakter (dersom man logger inn via Google, Apple, Facebook, Tiktok og så videre)
  • Profiler og kontaktlister fra overnevnte om man logger inn med dem
  • IP-adresse
  • SIM-kort-region
  • Kopi av transkriberte tekster
  • Informasjon om brukere4n spres til søsterselskapene til Bytedance
  • Annonsepartnere kan få tilgang til lokasjon, IP-adresse, telefontype og annen informasjon
  • Appen samler inn «hvor» man velger å bruke tjenesten, dette kan bety GPS-posisjon, men vilkårene er vanskelig å forstå
  • Bruksdata

Minner om sosiale medier

Det er også mulig å se innhold/oppskrifter på det å lage videoer som andre brukere av plattformen har laget. Det er også mulig å følge disse brukerne og kommentere på/like innholdet deres. I og med at innholdet som deles her er brukergenerert, kan det dukke opp problematisk/skadelig innhold.

Barn og unge kan også komme i kontakt med fremmede med uærlige hensikter, eller bli utsatt for negative kommentarer om de selv poster innhold.

Appen har funksjoner for å blokkere og rapportere andre brukere. Det er få sikkerhetsfunksjoner utover det. Appen har ikke muligheter for å sende meldinger privat en til en.

Har barna iPhone og ønsker et mer barnevennlig alternativ. Sjekk ut Apple Clips.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 21. juni 2023 og er blitt oppdatert senere)