Vaiana

02.02.2017

Video Clip

Filmtrailer:

Video Clip

Gallery

Bildegalleri

Play

Flott underholdning og et godt budskap om identitet gjør dette til et ypperlig filmvalg for hele familien.

Amerikansk familiefilm
Aldersgrense: 6 år

Disney fortsetter sin rekke med familievennlige animasjonsfilmer med denne svært så gode produksjonen. Men en ny Frost er det nok ikke.

Handling
Helt siden hun var en liten jente har Vaiana følt en sterkt tiltrekning fra havet. Et kall fra dypet forteller henne at hun må reise ut på en farefull ferd. Men ingen på øya har noensinne reist utenfor revet – og oppsøkt det store havet.

Men en dag oppdager Vaiana en godt skjult hemmelighet, og snart vet hun hva hun må gjøre. Hennes kall er å finne halvguden Maui og sammen med ham befri folket fra jerngrepet til en ond demon.

Og da er eventyret knapt begynt.

Vurdering
Med «Vaiana» viser Disney på nytt at ingen er bedre enn dem på å levere flott underholdning sammen med et godt budskap. Med strålende animasjon får vi en miks mellom komedie, musikal og litt spenning som egner seg ypperlig for hele familien.

«Hvem er jeg?» er spørsmålet som driver historien fremover. Gradvis lærer Vaiana å lytte til sin indre stemme, samtidig som hun får innsikt i seg selv og hvor hun kommer fra. Samtidig forstår hun verdien av å høre på råd fra sine foreldre og de eldre på øya, men samtidig ha mot til å gå sin egen vei.

I tillegg gjør denne filmen det som så overraskende mange filmer ignorerer: Alle de sentrale karakterene gis tilstrekkelig dybde, med gode og dårlige sider, slik at vi kan relatere oss til deres skjebne og få forståelse for hvorfor de er som de er.

Filmen har også en rekke elementer av mytologi og religion i seg, og kan således – på sitt populærkulturelle vis – være en grei inngang til samtaler om ulike kulturer og livssyn.

Dersom man skal være litt kritisk, så må jo det være at man ikke prøver å finne opp hjulet på nytt. Alt følger velkjente handlingsmønstre. Men Disney gjør det meste så mye bedre enn andre at det tilgir vi lett.

Egnethet
Det er noen dramatiske scener, blant annet en skummel demon mot slutten, og aldersgrensen er derfor seks år. Filmen er altså ikke egnet for de aller yngste. Men for barn fra seks år, ungdom og voksne er dette utmerket underholdning.

rhr

Regi: Ron Clements, John Musker Sjanger: Animasjon / Familiefilm Språk: Norske stemmer Nasjonalitet: USA Lengde: 1t 53min Produksjonsselskap: Walt Disney Animation Studios, Walt Disney Pictures Distribusjon: The Walt Disney Company Nordic Produksjonsår: 2016 Aldersgrense: 6 år Begrunnelse: Truende skikkelser og enkelte mørke og dramatiske scener gjør at filmen får 6-årsgrense.

Les mer om «Vaiana»:

Filmweb.noDel |

Tips en venn
 
 
Kavlifondet