Tips til morsomme vinterferieaktiviteter

16.02.2017

Det er vinterferietid, og her følger noen forslag til aktiviteter med digitalt tilsnitt som kan være morsomme å gjøre sammen med barna.

Av Rune H. Rasmussen

Ta vare på de gode naturopplevelsene!

Den gode naturopplevelsen er godt for kropp og sjel, og supert for å ha en åpenhjertig samtale med barna om mediebruk – og alt mulig annet.

Kristin Oftedal, fagsjef for Barnas Turlag i Den Norske Turistforening, har lang erfaring fra turer med egne barn og som turleder for barn og voksne. Hun forteller at de aller beste samtalene hun har hatt med barna sine, har kommet når de har vært på tur.

– Det å ta med seg barna på tur er vel så bra for familiens psykiske helse som for den fysiske. Å gå på tur gir en fantastisk mulighet til å komme i prat med ungene sine om nær sagt alt, både når de er små og når de begynner å bli litt større. Hverdagen er ofte veldig stresset både for barn og voksne, men på tur har man fullt fokus på hverandre på en god måte. Man støtter og hjelper hverandre, og bygger gode relasjoner på mange nivåer, fremhever fagsjefen.

Barna åpner seg opp
– Det å gå er en ganske ensformig aktivitet i seg selv, men det gjør noe med tankene og hodet. Det senker seg en slags fred i kroppen, som åpner opp for mange tanker og samtaleemner. Når man er hjemme er det så mange andre forstyrrelser, men ute på tur er det ingenting annet som krever oppmerksomhet, sier Oftedal. Derfor opplever mange at større barn som i hverdagen stenger litt av for kommunikasjon med foreldrene, åpner seg opp når de er ute på tur.

Gode digitale ressurser

Men selv om man har fokus på fellesskap og gode naturopplevelser, betyr ikke det at smarttelefoner og nettbrett må bli liggende igjen hjemme.

– Digitale medier er kommet for å bli, og vi er positive til å bruke det for å gjøre turen enda morsommere, sier Kristin Oftedal.

Her er noen tips fra Barnas Turlag om nyttige digitale ressurser i tursammenheng:

Ut.no: Planlegg turen på ut.no, der du finner over 5000 turforslag, kartsider og oversikt over Turistforeningens hytter.

Yr.no: Husk å sjekke været før dere drar på tur. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær!

iSikte: Er du på en fjelltopp og lurer på hva du ser i det fjerne? Denne appen gir deg svar, og virker over alt - selv uten dekning.

Barn setter spor: Skiforeningens distansekort i appformat. Tell hvor langt du går på ski, og støtt samtidig SOS-barnebyer.

Barnas Turlags ti tips for en vellykket tur med barn:

  • Sørg for en god start! Pakk sekken i god tid, helst kvelden før.
  • Ta gjerne med noen gode venner med barn på samme alder.
  • Selg inn turideen din til barna – vær entusiastisk!
  • Ta med sunn og næringsrik mat og nok drikke.
  • Bestem dere for om målet med turen er å være ute og leke, eller om dere vil til en hytte, en fjelltopp eller et annet konkret turmål.
  • Snakk om de positive turopplevelsene både underveis og etter turen.
  • Vær med på leken når dere er ute. Lek og samtaler i naturen skaper nærhet og god kontakt mellom barn og voksne.
  • Kle deg godt og praktisk selv også. Voksne som fryser er dårlig turselskap for barn.
  • Husk å kle av barna hvis de blir for varme.
  • Det er bedre at turen blir litt for kort enn alt for lang, og ta mange pauser.

Foto av Kristin Oftedal: Den Norske Turistforening

Vinteraktiviteter med digitalt tilsnitt

Ta spektakulære bilder
Lag en konkurranse sammen med barna om å ta spektakulære bilder av det gøyeste skihoppet, det morsomste fallet, den fineste snøengelen og så videre. Bare fantasien setter grenser! Hvem tar det sprøeste bildet? 

Lær gjerne barna litt enkel bildebehandling, som å lage utsnitt, sette på ramme og skrive ut bilder – og kanskje lage et fint kort til bestemor eller morfar eller en god venn?

Studer stjernehimmelen 
I vintermørket kan man vende blikket mot stjernehimmelen. Det finnes mange apper du kan bruke til å finne ut hva de ulike stjernetegnene heter. To vi kan nevne heter Sky Map (Android, gratis) og Star Chart (iOS, gratis) – men her finnes en rekke gode alternativer.

Geocaching 
Ta hele familien med på en spennende skattejakt ved hjelp av GPS-koordinater. Til dette trenger du et apparat med GPS-funksjon, noe som er innebygget i de aller fleste smarttelefoner. Last ned appen Geocaching (iOSAndroid, Windows - gratis nedlasting, abonnement til ulike priser), eller gå inn på geocaching.com. Her kan du søke opp en skatt i det området du ønsker å gå på tur. Geocaching er en spennende utfordring for hele familien som kombinerer den digitale verden med fine naturopplevelser. Les mer

Kos på kjøkkenbenken

Hva med å la barna finne en spennende oppskrift på nettet? Det kan bli et fint prosjekt, med å skrive ut oppskriften, lage liste over manglende ingredienser, gå på butikken og så tilberede maten før man avslutter dagen med et skikkelig herremåltid.

Her er noen barnevennlige oppskrifter fra frukt.no

Vinterspilladspredelser:

Poochi & Yoshi’s Woolly World
Med nydelig grafikk og en sjarmerende helt i hovedrollen, vil dette spillet gå rett hjem hos spilleglade barn. Anbefales fra tre år.
Format: Nintendo 3DS
PEGI: 3
Les mer

Overcooked
Redd verden ved å lage mat i et hektisk og underholdende miljø. Dette er et vanvittig morsomt spill som man kan nyte sammen med venner eller hele familien. Anbefales for barn fra tre år.
Format: PlayStation 4, Xbox One, Microsoft Windows
PEGI: 3
Les mer

Steep
Hiv deg ut fra fjelltopper og opplev det ene adrenalinkicket etter det andre. Dette er kanskje tidenes beste og mest ambisiøse vintersportspill noen gang. Anbefales for barn fra tolv år.
Format: PlayStation 4, Xbox One, PC
PEGI: 12, vold
Les mer

Se også: Barnevaktens spillanmeldelser

 

Morsomme apper

Toontastic 3D
Lag animasjonsfilmer som ser helt fantastiske ut! Velg beliggenhet, figurer og spill inn stemmer på en enkel og intuitiv måte. Toontastic kan ikke anbefales nok for barn fra tre år.
Plattform: iOS, Android
Pris: Gratis
Les mer

Perchang
Dette spillet byr på morsom hjernetrim og er dekorert med vakker grafikk og musikk. Perchang anbefales for barn fra seks år.
Plattform: iOS, Android
Pris: Gratis (24 tilleggsnivåer for 22 kroner)
Les mer 

Milkmaid of the Milky Way
En tradisjonsrik norsk fortelling om en gårdseier, kastes ut i et sci-fi-eventyr fra en annen verden. Dette er spennende saker levert i lekker, pikselert grafikk. Anbefales for barn fra ni år.
Plattform: iOS, Windows (Steam)
Pris: 44 kroner
Les mer

 

Nettsider:

På dager med gråvær og innimellom andre aktiviteter kan det være fint å kikke litt på noen artige nettsider som barna kanskje ikke bruker så mye tid på ellers.

Gruble.net
Dette nettstedet tilbyr oppgaver som krever minimalt med forberedelser, har lav brukerterskel, er lette å forstå, morsomme å bruke og gir god læringseffekt. Gå til Gruble.net

Nysgjerrigper.no
Et nettsted som presenterer barna for nyheter og opplevelser som inspirerer til nysgjerrighet.
Gå til nysgjerrigper.no

På skikkelig kalde vinterdager kan man teste dette tøffe eksperimentet med vann og lage snøfyrverkeri!

Et enkelt og kult trylletriks med terninger du kan lære deg finner du også her.

 

På kino?


Eventyr i Arktis
Dette er en strålende tegnefilm om den tøffe jenten Sasha, som legger ut på ekspedisjon mot Nordpolen for å redde bestefaren og familiens ære. Anbefales varmt fra seks år.
Les mer

Vaiana
Flott underholdning og et godt budskap om identitet gjør dette til et ypperlig filmvalg for hele familien.
Les mer

Lego Batman-filmen
Det blir heseblesende action og mye sarkasme når Batman i legoversjon må redde Gotham fra en myriade av superslemminger. Filmen kan trygt ses av barn fra seksårsalderen, men vi tror den passer best for barn fra ni år.
Les mer


Trio – Jakten på Olavsskrinet
Filmen om Trio-gjengen er blitt et spennende eventyr som passer for barn fra ni år, men fremstår mest som en påkostet tv-episode og har en del svakheter.
Les mer

Dyrene i Hakkebakkeskogen
Thorbjørn Egners klassiker formidles på en flott måte med sang, humor og litt spenning til en ny generasjon i denne vellagede animasjonsfilmen.
Les mer

Fabeldyr og hvor de er å finne
Denne forhistorien i Harry Potter-universet er en forrykende eventyrfilm som byr på topp underholdning og spennende tematikk. Merk at filmen er svært dramatisk, og aldersgrensen på tolv år bør overholdes.
Les mer

 

Vinterfilmtips:

Etter en lang dag i akebakken eller alpintbakken, eller turer i skog og mark, så kan det være godt og avslappende for hele familien å sige ned i sofaen og se en god film sammen.

Her er noen anbefalte filmer med vintertematikk til vinterferiekos:

Karsten og Petra på vinterferie
Karsten og Petra reiser på hyttetur og står på ski i denne koselige og fantasifulle historien som byr på litt moro, litt drama og en smule spenning – og egner seg ypperlig for de yngste.
Tillatt for alle
Les mer

Operasjon Arktis
En fin norsk spenningsfilm for barn med stort uforløst potensiale som utspiller seg i det flotte og farlige isødet på Svalbard.
Aldersgrense: 7 år
Les mer

Frost
Et aldeles strålende vintereventyr fra Disney. Fantastisk underholdning, en super historie og et flott budskap for barn fra syv år
Aldersgrense: 7 år
Les mer

Happy Feet
Hos keiserpingvinene lykkes du ikke uten en sangstemme. Det er synd for Mumle, som bare kan steppe.
Tillatt for alle
Les mer på Filmweb.no

Istid 1-5
Hele fire godbiter å velge mellom her med våre forfrosne venner, som er morsomme å se igjen og igjen.
Tillatt for alle
Les vår anmeldelse av Istid 4

Tingeling - Vingenes hemmelighet
Det er strengt forbudt for Tingeling å krysse elven og stige inn i det kalde Vinterlandet. I denne enkle og spennende animasjonsfilmen for de yngste møter Tingeling søsteren sin, Vinterlilje.
Tillatt for alle
Les mer

En ny dag truer
Værmannen Phil Connors (Bill Murray) er sendt til Punxsutawney i Pennsylvania for å dekke den årlige Groundhog Day-festivalen, en dag det skal vise seg at han får oppleve igjen og igjen og igjen.
Aldersgrense: 11 år
Les mer på Filmweb.no

Pingvinenes marsj
En nydelig familiedokumentar om pingviner på sydpolen.
Aldersgrense: 7 år
Les mer på Filmweb.no

 

 

 

Del |

Tips en venn
 
 
Kavlifondet