PEGI viser aldersgrenser i spill og apper

Dataspill og apper som utgis i Europa er som regel merket med anbefalte aldersgrenser fra PEGI. Hva betyr de ulike PEGI-ikonene? Hvem står bak PEGI? Hvordan blir aldersgrensene bestemt? Les her.

De fleste spill som utgis i Europa er merket med aldersanbefalinger fra PEGI.

PEGI setter anbefalte aldersgrenser både på dataspill som kan kjøpes fysisk i butikk og dataspill som kan lastes ned.

PEGI benyttes av de fleste store spillkonsollene, inkludert Sony, Microsoft og Nintendo. I tillegg benyttes ordningen av nettbutikken Google Play, men ikke av App Store som har sin egen ordning.

PEGI sier ikke noe om hvor vanskelig spillet eller appen er, man tar kun hensyn til i hvilken grad spillet inneholder vold, sex, grovt språk, diskriminering og lignende. Et spill som av PEGI blir godkjent for treåringer, kan dermed være alt for vanskelig for en treåring å spille. Men det er i alle fall ikke noe i spillet som skremmer treåringer.

Aldersgrensene fra PEGI er kun anbefalinger, foreldre blir ikke kriminelle om de bryter aldersgrensene. Men husk at spill og apper også har aldersgrenser i vilkårene, disse er juridiske grenser og kan være lagt til en annen alder.

Nedenfor viser vi hva symbolene betyr, her oversatt og forkortet av Barnevakten:

PEGI aldersmerking av spill

PEGI 3

Passer alle aldersgrupper. Ingen lyder eller bilder som kan skremme små barn. Kan inneholde veldig mild tegneserievold i komisk sammenheng. Ikke noe røft språk.

 

PEGI 7

Innhold som kan skremme yngre barn. Veldig mild form for ikke-realistisk vold.

 

PEGI 12

Vold som er noe mer realistisk, karakterene kan ligne mennesker. Seksuelle antydninger eller kroppsspråk. Litt røft språk.

 

PEGI 16

Vold eller sex vises slik det ville ha sett ut i det virkelige liv. Mye røft språk. Historien kan inneholde gambling, bruk av rusmidler eller skildringer av kriminalitet.

 

PEGI 18

«Umotiverte» drap, vold mot forsvarsløse eller et positivt syn på bruk av rusmidler, samt en grafikk som ligner virkeligheten.

 

Pegi ikon.

Foreldreveiledning

Merket som ser ut som et utropstegn, kalles foreldreveiledning, det brukes når innholdet i appen/spillet ikke kan vurderes på forhånd. I sosiale medier endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre, slik som i for eksempel Snapchat. Det samme skjer på spillplattformer der brukerne selv kan lage spill som deles med andre, slik som i Roblox.

På slike steder kan det dukke opp samtaler, videoer, bilder og spill som er svært upassende for barn. Samtidig kan det finnes mye moro og uskyldige innslag som barn setter pris på.

PEGI anbefaler derfor at foreldrene veileder barna. Bør barnet i det hele tatt bruke appen/spillet? Er det deler av appen/spillet som barnet kan bruke? Finnes det foreldreinnstillinger som gjør at appen/spillet kan brukes av barnet uten for store ulemper?

PEGI innholdsmerking

I tillegg til aldersgrensene, utstyrer PEGI spillene med diverse advarsler:

Vold

Spillet inneholder vold.

 

Ufint språk

Spillet inneholder ufint språk.

 

Redsel

Spillet kan virke skremmende.

 

Sex

Spillet fremstiller nakenhet og/eller seksuell adferd eller seksuelle henvisninger.

 

Stoffer

Spillet henviser til eller skildrer bruk av narkotika.

 

Diskriminering

Spillet inneholder beskrivelser av eller elementer som kan oppmuntre til diskriminering.

 

Gambling

Spill som oppmuntrer til eller gir opplæring i pengespill.

 

PEGI ikon for "kjøp i spill"

Kjøp i spill

Det er mulig å bruke ekte penger i spillet.

 

Les gjerne originaltekstene som forteller hva PEGI-symbolene betyr.

Hvem står bak PEGI aldersmerking?

PEGI drives i et samarbeid mellom spillbransjen selv og representanter fra myndighetene, for eksempel fra medietilsynene.

Systemet med aldersmerking i The Pan European Game Information (PEGI), ble opprettet av ISFE.

PEGI ble lansert våren 2003, og flere nasjonale systemer for aldersmerking ble dermed erstattet med ett enkelt system over nesten hele Europa (41 land i 2022).

Aldersgrensene i PEGI-merkingen ble utviklet av Interactive Software Federation of Europe (ISFE).

Hvordan settes aldersgrensene for dataspill og apper?

Apputvikleren må fylle ut et skjema og krysse av for graden av vold, røft språk og så videre og sende det til IARC som samler inn slik informasjon fra svært mange apputviklere.

IARC er et samarbeid mellom ulike organisasjoner som driver med aldersmerking i Europa, Australia, Brasil, Nord-Amerika og Sør-Korea. Utviklere kan på den måten konsentrere seg om å fylle ut ett skjema for alle landene som spillet skal selges i.

IARC har avtaler med ulike aldersmerkeordninger rundt omkring i verden. I noen kulturer har man høy terskel for nakenhet, i andre kulturer er det vold man vil skjerme barna for.

IARC spytter så ut anbefalte aldersgrenser basert på hva samarbeidspartnerne ønsker. Slik kan en og samme app få forskjellig aldersgrense i for eksempel USA og Europa.

Når det gjelder Europa, så sender IARC aldersgrensen til appen eller spillet videre til PEGI. Forbrukere kan søke i listene til PEGI her for å finne aldersgrensen. IARC er altså involvert, men man setter aldersgrensen slavisk etter de retningslinjer som PEGI har satt. Derfor må man si at det er PEGI som har satt aldersgrensen. Men det hele er altså basert på at apputvikleren eller spillutvikleren har oppgitt korrekte opplysninger i skjemaet.

PEGI kan etterprøve aldersgrensen som har blitt satt automatisk av systemet, men det utføres kun stikkprøver. NICAM behandler spill som er rangert fra 3 til 7, mens VSC Rating Board sjekker spill som er rangert med 12, 16 eller 18. PEGI kan overprøve aldersgrensen og sette den manuelt.

PEGI setter også anbefalt aldersgrense helt manuelt på en del spill.

Googles appbutikk Google Play benytter PEGI til å sette anbefalte aldersgrenser til sine europeiske kunder. Bildet øverst er hentet fra Google appbutikk, du kan kjenne igjen ikonet fra PEGI.

Sitter du på en datamaskin utenfor Europa og besøker Google Play, kan det hende du ikke ser aldersgrenser fra PEGI, men fra en annen merkeordning.

Det er ikke alltid at du ser PEGI-merkingen

  • Laster du ned et spill direkte fra spillprodusentens nettsted, kan det hende at PEGI ikke vises, kanskje viser produsenten aldersmerking fra ESRB. Dette kan variere.
  • En amerikaner som kikker på det samme spillet som deg i Google Play, vil sannsynligvis ikke se PEGI-merkingen, men en merking fra ESRB som kan skille seg noe fra PEGI.
  • Har du stilt inn Google-søket med engelsk språk, og søker deg frem til Google Play, vil Google Play vise en merkeordning fra USA eller andre steder og ikke PEGI-merkeordningen.
  • Nettbutikken App Store bruker ikke PEGI.

Du kan klage på aldersgrensen

På PEGIs kontaktside er det også mulig å klage hvis du mener at et spill bør ha en annen alders- eller innholdsmerking enn det har fått.

Her kan du søke etter spill, apper og aldersanbefalinger

Du kan søke etter spill og deres aldersgrense. Klikk på søketreffet for å få mer informasjon, blant annet for å se begrunnelsen for aldersanbefalingen.

Trykk på «Extended Search» for å sortere etter årstall, alder plattformer og så videre.:

Bruk gjerne også Barnevaktens søkefunksjon, for vi anmelder på norsk og forklarer mer om spillet eller appen. Skriv navnet på spillet eller appen i søkefeltet. I hver anmeldelse viser vi samtidig den aktuelle aldersanbefalingen fra PEGI.

Denne artikkelen ble publisert første gang 30. januar 2017 og er senere blitt oppdatert.

 

Bli medlem av Barnevakten