Hvordan forebygge problemspilling?

20.02.2012

Video Clip

Hvordan skape gode spillvaner?

Video Clip

Antall henvendelser om dataspill til Spillavhengighet-Norge doblet seg i fjor. Hvordan kan man forebygge problematisk spilladferd?

Av Sigrun Landro Thomassen

Antall henvendelser til Spillavhengighet-Norge som handlet om dataspilling som har tatt overhånd, økte fra 119 til 232 i fjor. Det skriver Aftenposten.no.

– De fleste kom fra bekymrede foreldre. Sannsynligvis er de uttrykk for at disse spillene er et stort problem. Jeg antar at henvendelsene til oss bare er toppen av et isfjell, sier leder Lill-Tove Bergmo i Spillavhengighet-Norge til Aftenposten.no.

På NRK Dagsrevyen i høst fortalte Magnus Østland (21) om sitt liv. Det besto av å spille World of Warcraft på PC-en. Han er en av 11 millioner mennesker som spiller dette spillet.

Magnus satt foran skjermen 16 timer hver dag. Han hadde ikke tid til noe annet; ikke til venner, ikke til skole og ikke til fritidsaktiviteter. Det resulterte i alvorlige depresjoner og selvmordstanker.

Bergmo har ikke grunnlag for å si noe om omfanget, men ser at noen får store problemer. Hun er ikke opptatt av om de unge spillerne er avhengige, misbrukere eller overforbrukere.

– Poenget er at de må få hjelp, sier hun.

Handler om liv
Forebygging er nøkkelen mener Bergmo.

Vi bør få undervisning i spill og konsekvenser av overdreven spilling inn i skolen. Hele behandlingstilbudet må bli bevisst på at dette er et problem. For disse spillerne handler det ikke om store penger, men det handler om liv, sier Bergmo.

– Ta stilling til barnas spilling
– Dagens foreldre har fått en ny foreldreoppgave. De må følge med på spillingen til barna, de må håndheve aldersgrenser, og de må sette rammer for barnas spilling.

Det sier Hélène Fellman i intervju med Barnevakten. Fellman er gestaltterapeut og barnevernspedagog og har bred erfaring fra å jobbe med barn og familier som har problemer knyttet til online spilling.

Fellman mener det er viktig å forebygge at spillproblemer får oppstå, og at foreldre derfor er nødt til å ta stilling til barnas bruk av dataspill.

– Å få World of Warcraft inn i hjemmet kan sammenlignes med å få hund – du er nødt til å forholde deg til det! Man er nødt til å følge opp og ha rammer rundt spillingen, slik at spillet ikke får ta overhånd.

– Snakk i fredstid
Fellman oppfordrer foreldre til å regulere spillingen.
– Regulering er en hjelp, det er mulig å få til, og det øker ønsket atferd på andre livsarenaer, forklarer hun. Det er viktig å være bevisst og vise en aktiv deltakelse i forhold til spillingen.

– Bli enig om regler for spilling, plassering av PC, åpne dører, spilledager, skolegang og fritidsaktiviteter; ”Slik vil vi ha det med onlinespilling i vår husholdning”. Og snakk i fredstid!

Les også: – Ta stilling til barnas spilling

Eierskap og refleksjon
Stephen Heppell– Foreldre bør ha en dialog med barna om familiens oppførsel, om forholdet mellom foreldre og barna. Man bør ikke presentere regler som noe som er hugget i stein, sier professor Stephen Heppell, en av Storbritannias fremste og mest respekterte eksperter innen teknologi og utdanning, til Barnevakten.

Heppell mener det er to gode grunner for å ha en samtale:

– Én går ut på at dersom man føler eierskap, så følger engasjement med. Bestemmelser som man diskuterer seg frem til vil bli eid av begge, og dermed er det mer sannsynlig at de blir fulgt. Men mye mer viktig er metanivået av refleksjon, der barna tenker over hva som er rett og hva som er passende. I metanivået av refleksjon tenker de også over sin egen læring.

Selvbevisstheten kan drive barn fremover tror Heppell.

– Hvis barn kan reflektere over sin egen læring og sin egen oppførsel, da føres de med rakettfart inn i fremtiden. Hvis du derimot sier "det er dette vi skal gjøre, dette er denne måten vi gjør ting her i gården gutt", da stenger man ute den refleksjonen på en svært uheldig måte.

Hvordan skape gode spillvaner?
Er dataspill avhengighetsskapende? Hvordan kan du som forelder håndtere spilling i hjemmet og ha en positiv innflytelse på barns spillvaner? Professor Stephen Heppell er en av de som er intervjuet i videoen du kan se ved å klikke på pilen øverst til høyre. Her får du nyttig informasjon og gode råd fra noen av de fremste ekspertene innen spillmediet i Norge og Storbritannia.

Råd til foreldre:
Slik kan man forebygge problemspilling:

  • Engasjer deg: Vis interesse, still spørsmål og prøv å forstå spillinteressen: Hvilken karakter er du i spillet? Hvordan foregår det? Hvem spiller du sammen med?
  • Overhold aldersgrensene!
  • Vær bevisst hvordan du vil ha det hjemme – og lag rammer deretter: Dører åpne? Data i stuen? Enkelte spilledager? Hvor lenge skal barnet spille? Når har barnet lov til å spille?
  • Engasjer deg i barnets liv, skap alternativer til spill.
  • Bidra til å gi barnet ditt et godt selvbilde og en positiv livsstil.
  • Ta bekymring på alvor: Oppsøk noen å snakke med og få hjelp til å løse problemene.

Flere råd: Gi barna gode spillopplevelser

Når leken blir alvor:
Dersom du opplever at barnet ditt har utviklet et problem som det ikke lenger har kontroll over, kan du ta kontakt med en eller flere av de følgende institusjonene:

Hjelpelinjen for spilleavhengige: hjelpelinjen.no

Korus-Øst: rus-ost.no

Seksten-Treogtyve: fellman.no

 

Relaterte saker på barnevakten.no:

Ferske informasjonsvideoer om barn og dataspill

- Ta stilling til barnas spilling

Slik kan man regulere spillingen

Foreldreveileder for spillregulering

Nyttig spillveileder for skole

 

 

 

Del |

Tips en venn
 
 
Kavlifondet