Barn, unge og en verden av app’er

14.03.2011

Smarttelefoner er i ferd med å bli allemannseie, og barn får i stadig større grad tilgang til et enormt og mangfoldig app-marked. Det åpner for positive muligheter for lek, læring og tilgang på nyttig informasjon, men skaper også utfordringer med tanke på potensielt upassende innhold.

Smarttelefoner er mobiltelefoner som tilbyr mer avansert databehandling og bedre tilkoblingsmuligheter enn tradisjonelle mobiltelefoner. En smarttelefon er på mange måter en liten håndholdt datamaskin, der man kan installere små programmer, eller applikasjoner – populært kalt app’er eller apps.

iPhone vs. Android
Smarttelefoner drives av et operativsystem, og i dag finnes det flere slike systemer i markedet. Vi skal konsentrere oss om de to konkurrentene som den siste tiden har festet et solid grep på markedet; iPhone OS fra Apple og Android fra Google. *

Forskjellen mellom iPhone og Android er som følger: Dersom du ønsker tilgang på det enorme app-markedet til Apple, så må du skaffe deg en iPhone (eventuelt en iPod Touch eller iPad). iPhone er et lukket system, der Apple godkjenner alt fra hardware til innhold og tilgjengelig software.

Android-systemet derimot, er åpent, og der står produsenter fritt til å designe egne telefoner, samtidig som innholdssiden er brukerdrevet, fri og helt uten sensur (noe som gjør Android mer utsatt for virusangrep og upassende innhold). Det finnes fordeler og ulemper med begge systemer, uten at vi skal kaste oss inn i den debatten – vi skal derimot konsentrere oss om barn og unges bruk av denne typen telefoner.

Mobile app’er
Mobile applikasjoner, eller app’er, er som nevnt små programmer som kan installeres på en smarttelefon. Veksten i antall tilgjengelige app’er er enorm, og det finnes noe for enhver smak – alt fra lærerike app’er, morsomme spill, nyttige tjenester som for eksempel værmelding og oversettelse, til innhold som utelukkende egner seg for voksne. Prisen på app’ene varier fra å være gratis til å koste opp mot en hundrelapp, men generelt sett kan man si at prisen på app’er er forholdsvis lav.

Antall tilgjengelige app’er til iPhone er i underkant av 200 000, mens Android-markedet tilbyr for tiden i overkant av 50 000 app’er.

Barn og smarttelefoner
Smarttelefoner, med sitt brukervennlige og intuitive grensesnitt, har vist seg å ha svært stor appell blant barn og unge. Det har faktisk vist seg at populariteten til iPhones blant småbarn er så stor at New York Times i 2010 utnevnte iPhone til årets leke.

- Denne gjenstanden trollbinder barn på en måte som vi nesten ikke har sett i vår historie, skriver Hilary Stout i New York Times.

 Naturlig nok har smarttelefoner også høy status blant eldre barn og ungdom, ettersom telefonene gir tilgang til en digital verden med et mylder av valgmuligheter for kommunikasjon, underholdning og nyttige og artige småprogrammer.

- Mange av de litt større barna ønsker seg nok en smarttelefon med alle mulighetene, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen, rådgiver i Barnevakten. - Det utfordrer oss som foreldre både fordi det er en forholdsvis dyr investering og fordi barna og tenåringene gjennom denne har hele verden tilgjengelig og alle muligheter åpne. Barna bruker smarttelefonen på andre måter enn oss, og vi utfordres på å følge med å sette gode og fornuftige rammer for bruk.

Upassende innhold
En av de største utfordringene knyttet til barn og unges bruk av smarttelefoner er uten tvil faren for å støte på eller laste ned app’er med upassende innhold. En rekke voldelige spill kan lastes ned i form av app’er, og det finnes også app’er som gir tilgang til seksuelt og annet upassende innhold for mindreårige. Ettersom en app kan lastes ned med bare noen få trykk på skjermen, er det svært viktig at foreldre har et bevisst forhold til hva barna deres har på telefonen sin. For foreldre som har ungdom som selv styrer hva de laster ned, er det spesielt viktig å være klar over både fordelene og ulempene som hører med å disponere en smarttelefon.

Ting å tenke på:


Konto
 • For å laste ned app’er må man opprette en konto med ett passord. All kjøp av app’er krever at man registrerer et kredittkort. Det kan være best at foreldre oppretter konto i eget navn til barna er nådd en viss alder, slik at man har bedre kontroll på nedlasting og pengeforbruk.

Tilgjengelig materiale
 • Variasjonen i innholdet i ulike app’er er svært stor – fra barnevennlig og trygt, til fullstendig upassende for barn og unge.
 • Aldersmerking: Apple opplyser om anbefalt alder på sine app’er i App Store (gå inn på ønsket app, naviger til bunnen av siden og les under ”Vurdering”). Men ha i tankene at det er utviklerne selv som setter anbefalt alder, og denne kan være unøyaktig. Google annonserte i fjor høst at alle app-utviklere må fastsette en aldersgrense, men enn så lenge er ikke alle app’ene i Android Market aldersmerket.
 • Bruk tid på å bli kjent med det enorme og til dels uoversiktlige app-markedet. Med så mye tilgjengelig materiale er det ikke til å unngå at kvaliteten varierer:
       iTunes App Store
       Android Market

Relatert artikkel: Flotte app’er for de yngste

Nedlasting/kostnader
 • Bli enige om regler for nedlasting, både med tanke på typer app’er, antall app’er og kostnader.
 • Vær oppmerksom på skjulte kostnader! Mange app’er er gratis å laste ned, men i virkeligheten finnes det mange skjulte og/eller potensielle kostnader. Noen gratis app’er oppfordrer til å laste ned en bedre versjon som man må betale for, noen inneholder klikkbare annonser eller er rene portaler for produktsalg, mens andre krever at man kjøper oppgraderinger mens man spiller.

Spilletid
 • Begrens spilletiden til barna dine. Selv om spillene er pedagogiske, bør bruken av smarttelefoner inngå som en del av den ”totale pakken” av tillatt daglig skjermtid.

Sosiale nettverk/Internett
 • Mange app’er gjør det mulig å spille mot andre ukjente spillere, og få en rekke “venner”. Vær oppmerksom på at utfordringene og farene knyttet til chatting, online spilling og sosiale nettverk – som er velkjente i forhold til Internett – i høyeste grad også er aktuelle for smarttelefoner.
 • Ikke glem at smarttelefoner gir tilgang til å surfe på Internett, med alt det fører med seg av både gleder og utfordringer.

Relatert artikkel: Foreldretips om trygg nettbruk

Spill sammen med barna
 • Spill gjerne sammen med barna. Mange app’er kan spilles av flere spillere samtidig, eller i fellesskap. En felles app-opplevelse skaper samhold, gir gode erfaringer og man kan benytte litt av tiden til å veilede barna i den digitale verden.

Jailbreaking
 • Ettersom Apple sitt operativsystem er lukket, er det mange unge som ønsker å ”jailbreake”, eller låse opp sin iPod eller iPhone for uautorisert programvare. På den måten kan man laste ned gratis spill og annen programvare. Du finner mer informasjon om dette i artikkelen Strid omkring jailbreaking.

Finn alternative aktiviteter for barna
 • iPhone er kanskje årets leke, men vær bevisst på å oppmuntre barna til å gjøre fysiske aktiviteter i fritiden – både ute og inne. En app er moro, men en tur i skog og mark er enda bedre.

App-tips til foreldre


Game Time Limit for Parents (iPhone)
Vil du begrense spilletiden til barna dine? Eller voksne, for den del. Med denne app’en kan man opprette et passord og bestemme en tidsbegrensing for spilling. Når tidsgrensen er nådd roper en alarm ”Time’s up!” og spillet låses helt til du skriver inn passordet på nytt. Dette er en veldig populær app blant foreldre, men vær forsiktig så du ikke avslører passordet :-)

Note:

* Nokia sitt operativsystem Symbian var per september 2010 markedsledende, men ettersom stadig flere velger iPhone eller en Android-telefon har Nokia mistet noe av sin posisjon.
Det finnes også en rekke andre operativsystemer med lavere markedsandeler.

Kilder:

Mobilen.no
Høyt spill i OS-krigen

Common Sense Media
Apps 101: What to Know Before You Download

Wikipedia

PCWorld Norge
Ni ting Android gjør bedre enn iPhone

New York Times
Toddlers’ Favorite Toy: The iPhone


Del |

Tips en venn
 
 
Kavlifondet