Prinsessen og frosken

18.02.2010

Video Clip

Se filmtrailer

Video Clip

Gallery

Bildegalleri

Play

Disney er tilbake med en ny helaftens tegnefilm på kino. I velkjent stil bys det her på spennende, musikalsk og morsom underholdning for hele familien.

Historie
Disney er kjent for sine mange sjarmerende eventyrprinsesser, og i denne filmen introduseres nok en heltinne. Vesle Tiana vokser opp i sørstatsbyen New Orleans, og faren hennes lærer henne tidlig at man gjerne kan ønske mot aftenstjernen, men det er hardt arbeid som må til for å oppfylle en drøm. Det tar Tiana på alvor, og som ung dame jobber hun doble skift som servitrise og sparer alle pengene sine for å oppnå sitt livs mål – å starte sin egen restaurant.

Denne drømmen fører til at Tiana verken har tid eller lyst til å more seg, og kjærlighet har hun overhodet ikke rom for. Men det skal snart endre seg. Kjekke prins Naveen fra Maldonia kommer til byen, og selv om Tiana i starten vil hjelpe overklassevenninnen Charlotte med å vinne prinsens hjerte, skjer det snart noe som skal snu opp ned på tilværelsen til Tiana.

Det har seg nemlig slik at prinsen roter seg bort i voodoo-heksedoktoren Dr. Facilier. Han forandrer Naveen til en frosk, og bare et kyss fra en prinsesse kan redde prinsen. Tilfeldighetene fører Naveen til Tiana, som han feilaktig tror er en prinsesse. Han overtaler Tiana til å gi ham et kyss, men ettersom hun ikke er en prinsesse forvandles også hun til en frosk.

Snart kastes Tiana og Naveen ut på eventyr i Louisianas sumpmarker. Her blir de venner med den trompetspillende alligatoren Louis, ildfluen Ray og de besøker den fargerike Mamma Odie. Men det er ikke lett å klare seg i en skummel villmark når man er en liten frosk, og det blir veldig vanskelig å ta opp kampen mot Dr. Facilier og hans onde hjelpere i åndeverdenen. I tillegg er det langt fra sikkert at Tiana og Naveen klarer å forvandle seg tilbake til mennesker før det er for seint.

Vurdering
Prinsessen og froskenDette er en tegnefilm som viderefører tradisjonen fra de mange velkjente og folkekjære animasjonsfilmene fra Disney. Her får vi oppleve flotte sangnummer, artige bikarakterer og en lang rekke morsomme og spennende scener. Animasjonen er som forventet meget bra, med fine farger og flotte figurer. I tillegg er dette den første tegnefilmen fra Disney med en mørkhudet prinsesse i hovedrollen, noe som er en kjærkommen nyskaping. Dette er altså en god film, men ”Prinsessen og frosken” vil nok likevel ikke bli husket som en av Disney sine beste tegnefilmer. Historien er bygget på samme mal som tidligere filmer, noe som fremstår som litt lite originalt, og både sangene og historien i seg selv er langt unna kvaliteten som vi finner i ”Løvenes konge”.

Budskapet i filmen er, som i de fleste Disney-filmer, svært passende for barn. Verdien av hardt arbeid blir fremhevet, men samtidig lærer Tiana at hun ikke må miste av synet det som virkelig betyr noe. Kjærlighet og evnen til å sleppe seg løs og ha det moro er vel så viktig. I løpet av historien endrer både Tiana og Naveen karakter. Prinsen var i utgangspunktet, i Tiana sine ord, en ”flørtegjøk og dovenpeis”, mens Tiana ikke vet hvordan hun skal ha det gøy. Etter hvert lærer prinsen seg gleden ved å utføre ærlig arbeid, mens Tiana lærer seg å danse og slappe av. Samtidig forstår de to at det de trodde de ville ha, ikke var det de egentlig trengte.

Egnethet
”Prinsessen og frosken” har fått syv års aldersgrense, og på grunn av en rekke scener som kan være litt skumle og dramatiske for de aller yngste, vil vi ikke anbefale filmen for barn under aldersgrensen.

Konklusjon
For alle over syv år er dette en fin film som tilbyr god, familievennlig underholdning.

rhr

Prinsessen og froskenRegi: Ron Clements og John Musker Sjanger: Musikal, Komedie, Animasjon Språk: Norske stemmer Nasjonalitet: USA Produksjonsselskap: Walt Disney Animation Studios Lengde: 1t 40min Distribusjon: Walt Disney Studios Motion Pictures Norway Produksjonsår: 2009 Medietilsynets aldersgrense: 7 år Egnethet: Barn Begrunnelse: Denne filmen inneholder enkelte mørke og truende scener som kan virke skremmende på de yngste. Filmen får derfor 7-årsgrense.

Barnevaktens vurdering: Anbefales

Les mer om "Prinsessen og frosken":

filmweb.no

Andre anmeldelser:

Dagbladet

Adressa

 

Del |

Tips en venn
 
 
Kavlifondet