– Ikke la unger spille dette

Selv om spillanmelderne triller høye terningkast til Grand Theft Auto V er de tydelige på følgende: Dette er ikke for barn. – Det er viktig at foreldre får med seg dette, og ikke lar seg overtale av egne barn som sier at «alle kompisene spiller det», sier Barnevakten.

Deler av artikkelen ble opprinnelig publisert 26. september 2013, og er blitt oppdatert 18. november 2014, 14. april 2015 og 12. januar 2017.

Da GTA V (Grand Theft Auto) ble lansert høsten 2013 sto det lange køer utenfor spillbutikkene, og spillet solgte over 100.000 eksemplarer i Norge og for 4,6 milliarder kroner på verdensbasis bare det første døgnet. Det er fire år siden forrige spill i serien kom ut, og mange har sett frem til nyutgivelsen, som har blitt omtalt som den største og mest prestisjetunge satsingen av spillutvikleren Rockstar så langt.

18. november 2014 ble Grand Theft Auto V lansert til Xbox One og PlayStation 4. Den nye utgaven byr på bedre grafikk, nye oppdrag og mye annet ferskt innhold. Blant annet skriver Gamer.no sin spillanmelder følgende om den nye muligheten til å spille i førsteperson: «En uventet konsekvens av dette er at volden også blir mer brutal. Å banke opp en tilfeldig mosjonist var plutselig ikke så trivelig når offeret skrek og vrei seg uten at ryggen til Trevor fungerte som en slags distanserende barriere.»

14. april 2015 ble spillet sluppet til PC. Blant nyhetene her er en forbedret Video Editor-funksjon og en ny «Director Mode», som er knyttet til spillernes muligheter til å lage videoer fra spillverdenen.

Les mer på Gamer.no

Spillet har 18-års aldersanbefaling og har siden første utgivelse i 1997 fått mye oppmerksomhet for sitt voldelige innhold.

Selv om spillserien er svært kjent og populær, er det mange foreldre som ikke kjenner til spillet.

(Foto: Studio 1 fotografene)
Daglig leder Leif Gunnar Vestbøstad Vik i Barnevakten. (Foto: Studio 1 fotografene)

– Vi erfarer at foreldre spør: «Hvilket spill er dette GTA V? 13-åringen ønsker seg spillet og sier at alle kompisene spiller det,» forteller daglig leder Leif Gunnar Vestbøstad Vik i Barnevakten.

– I møte med elever opplever vi at de er fullt informert og har lenge kjent til lanseringsdatoen for nytt spill, mens foreldrene vi møter ute på foredrag stort sett er spørrende til hva GTA er, legger han til.

– Derfor er vi opptatt av å informere om spillet og oppfordre foreldre til at aldersgrensen overholdes, sier Vestbøstad Vik.

Det er nemlig ikke vanskelig å forstå at spillet frister unge, ivrige spillere. Spillanmeldere ruller flust av femmere og seksere på terningene når de omtaler det nye spillet. Det betyr likevel ikke at de anbefaler spillet for alle. De er tydelige på aldersgrensen.

Må utføre massedrap

Anmelder Rune Håkonsen i NRK P3 Filmpolitiet har gitt terningkast seks til spillet. Noe av det geniale i spillet forklarer han slik:

«Spillmediets egenart skyver opplevelsen inn i nytt terreng – for det er du, i rollen som narkogalningen Trevor, den tidvis sympatiske afroamerikanske torpedoen Franklin, og den dysfunksjonelle ekskriminelle Michael, som utfører både avskyelige handlinger og daglige gjøremål. Den friheten utgjør et moralsk dilemma man som spiller, den som trekker i trådene på dukkene, må ta stilling til.»

Han peker på at grafiske voldsskildringer rettferdiggjør spillets 18-årsgrense, og han går videre i å trekke frem brutaliteten i spillet.

«Det første skuddet i spillet går rett i hodeskallen til en vaktmann i banken du raner. Etter hvert som spillets fortelling skrider frem ble jeg stilt ovenfor en rekke ubehagelige episoder, hvor jeg ikke kunne velge vekk massedrap som handlingsvei. Det er ubehagelig å være med på og å være vitne til. Rockstar Games bruker denne sjokkeffekten til å gå nært inn på antiheltene i fortellingen.»

«Hvorfor vi likevel følger etter og ofte heier på det som åpenbart er forferdelige mennesker – mennesker som har gjort fryktelige ting i livene sine – er et dilemma.»

– Dette vitner om modenheten som kreves for å spille dette spillet, sier Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

– Det er opplagt at slike avanserte dilemmaer, voldelige handlinger og grafiske skildringer av voldsutøvelsen ikke er noe for barn, og dette er det viktig at foreldre setter seg inn i. Hvis man hører om andre barn som har tilgang til disse spillene, så bør man være så omsorgsfull at man kontakter foreldrene og spør om de vet hva barna deres spiller. Det henger fortsatt igjen en oppfatning om at spill er et barnemedium, og det er viktig at vi får ryddet opp i den misforståelsen, mener Vestbøstad Vik.

– Når det gjelder dette spillet er det også mange som har en oppfatning om at det er et bilspill, utfra spilltittelen, og antar at det er uskyldig, legger han til.

«Ikke la unger spille dette»

Aftenbladets spillanmelder Kine Hult gir også terningkast seks og mener spillet innfrir forventningene, og vel så det.

I sin anmeldelse poengterer hun det hun mener er innlysende: dette er ikke for barn.

«Harselaset med USAs krig mot terrorisme er tatt enda et hakk videre, blant annet i form av en allerede omdiskutert torturscene. På dette tidspunktet kan det være på sin plass å informere om det innlysende: Ikke la unger spille dette.»

Uenighet om voldspåvirkning

Voldsaspektet i spillserien og spørsmålet om voldspåvirkning har vært debattert siden dets lansering i 1997, og utgaver av spillet har både blitt politianmeldt og boikottet i salg. Dette poengterer Lørdagsrevyen på NRK den 21. september 2013, i deres innslag om spillet.

Til Lørdagsrevyen sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk om vold i spill og påvirkning:

– Effekten er litt ulik på ulike mennesker. Og det er de som er mest sårbare for å utvikle vold som også får de sterkeste konsekvensene av det. Når man eksponeres mye for det, så skjer det en forflatning, og man blir noe mer positivt innstilt til vold, og man blir noe mer aggressiv. Det er ikke sikkert at denne aggresjonen slår ut i fysisk vold, men for noen gjør det det. Så det skjer noe med personene som bruker det mye.

I en kommentar på Aftenposten.no latterliggjør spillanmelder Jan Cato Lorentzen innslaget og kaller det en «utdatert bekymringsmelding fra NRK». Hans synspunkt er som følger:

«De gode dataspillene er ikke bare tidsfordriv, men kulturopplevelser som beriker oss og lar oss vokse som mennesker. Det er snakk om opplevelser som er åpne for tolkinger, og som utfordrer oss på flere plan.»

«Når NRK henter frem den gamle voldsdebatt-kjepphesten fra dødsleiet i sin reportasje om Grand Theft Auto V, blir resultatet utdatert og gammelmodig.»

Det er altså ulike meninger om voldspåvirkningen av spill, og spørsmålet er også hva samfunnet skal akseptere eller heie fram.

Voldsaspektet i GTA kommenteres i Eye Witness News, og avslutningsvis lyder kommentaren som følger:

«Violence will remain a part of films, games and, for some kids, everyday life as long as it remains something which is glorified and glamorous. This is done by society as a whole, not just one game. It isn’t something you can stop with one law or sanction. At the very least, parents need to be able to show their kids the difference between fantasy and reality, as realistic as that fantasy may be.»

Norsk oversettelse:

«Vold vil forbli en del av filmer, spill og, for noen barn, hverdagslivet så lenge det fortsatt er noe som er herliggjort og glamorøst. Dette gjøres av samfunnet som helhet, ikke bare ett spill. Det er ikke noe du kan stoppe med en lov eller sanksjon. Til sist, må foreldrene være i stand til å vise barna sine forskjellen mellom fantasi og virkelighet, så realistisk som det fantasiuniverset kan være.»

Grand Theft Auto er tilgjengelig på Xbox 360 og PlayStation 3 (utgitt 17. september 2013), Xbox One og PlayStation 4 (utgitt 18. november 2014) og PC (utgitt 14. april 2015). 

Barnevakten anbefaler: Let fram gode spilltitler til barna!